Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
 Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: Malin Albinsson / Kanal75Foto: Malin Albinsson / Kanal75
 Foto: Malin Albinsson / Kanal75

Berghs glädje – efter bråket med kommunen

Publicerad

Det blev stor uppmärksamhet när Robert Bergh inte fick använda strandskyddad mark som bete för sina hästar. 

En tid som stjärntränaren beskriver som jobbig. 

Under måndagskvällen blev det klart att Bergh vunnit målet. 

– Det här var fantastiskt och det är otroligt viktigt för travsporten i stort, säger Robert Bergh till Travronden. 

Det var förra året som Robert Bergh fick beskedet att han inte fick använda strandskyddad mark som bete för sina hästar på sin anläggning i Marks Kommun. 

Frågan har sedan dess drivits rättsligt av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund). 

Under måndagskvällen bekräftades det i ett pressmeddelande att Robert Bergh och LRF vunnit målet. 

– Detta är glädjebesked för hela den svenska hästnäringen och LRF. Domen visar att Mark- och miljööverdomstolen förstått hur varierade våra moderna svenska jordbruk faktiskt är och att hästen är en del av jordbruket, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst, LRFs branschorganisation för hästföretagande i ett pressmeddelande. 

"Det var varit väldigt tungt i perioder" 

Robert Bergh själv beskriver processen som jobbig i en intervju med Travronden. 

– Den har varit blytung. Det hela började för tre år sedan när vi köpte gården och vi har haft problem med hagarna sedan dess. Vi flyttade hagarna efter samtal med kommunen, men länsstyrelsen var på oss och hackade igen och gav sig aldrig. De körde över kommunens direktiv och det brukar aldrig hända. Det har varit väldigt tungt i perioder och jag har haft mycket jobbiga tankar. Sedan har det varit enormt dyrt också, säger han till facktidningen. 

Desto mer lättad var han när det positiva beskedet nådde honom under måndagen. 

– Det här var fantastiskt och det är otroligt viktigt för travsporten i stort. I min lilla värld är det viktigt att kunna utnyttja marken för hästarna, men för hästnäringen i stort är det som sagt otroligt viktigt. För allt från uppfödare till andra som satsar på hästnäringen i andra former är det bra att få med hästen i jordbruket, säger Robert Bergh till Travronden. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag