Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan: ”Borde vara mer samarbete än nu”

Foto: Jessica Ortiz Bergström/ATG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Den svenska stjärnjockeyn Ulrika Holmquist rider in miljoner varje år. 

Nu är hon en av sex personer som valts ut i spelbolaget ATG:s talangsatsning. 

Som ensam galopprepresentant hoppas hon kunna utveckla kontakterna med travsporten.  

– Jag förstår inte varför vi inte samarbetar mer, säger hon. 

Ulrika Holmquist, 26, är en av Sveriges bästa ryttare och har de senaste åren prenumererat på topplaceringar i den svenska jockeyligan. Totalt i Sverige har hon dragit in runt åtta miljoner kronor – men räknar man in resultaten utanför landet är det betydligt mer. 

Nu har hon tack vare sina framgångar valts ut i ATG:s talangprogram tillsammans med fem andra travtränare och kuskar. 

Hur känns det? 

– Det känns jätteroligt. Att få inspiration från talangsidan är väldigt värdefullt eftersom galoppsporten är lite mindre än travsporten i Sverige. För att kunna utvecklas tror jag man behöver andra infallsvinklar. Eftersom det bara är en från galoppen är det extra speciellt också. 

Får hjälp av Hasse Backe: ”Är ju en legend” 

Hur mycket kontakt har du med folk inom travsporten? 

– Det är inte så mycket som man skulle vilja. Jag har kontakt med travet, men det är en sida som jag hoppas kan utvecklas. Det borde vara mer samarbete. Det är hästsporter som båda finansieras av spelet, så jag förstår inte varför vi inte samarbetar mer. Därför känns det här jättekul. 

– Teknikmässigt i sporten är det inte mycket som är likt. Men det är samma mentala tänk. Sedan måste man också bygga upp ett varumärke runtomkring sig i båda sporterna.

I programmet ingår bland annat föreläsningar från fotbollsikonen Hasse Backe, som även är en framgångsrik hästägare inom travsporten. 

– Han är ju en legend inom fotbollen som jag förstått det. Galoppsporten är ju extremt fysisk. Jag tror det är nyttigt att få infallsvinklar från någon som jobbat med en fysiskt krävande sport som fotboll. 

”Det har varit tuffare i år” 

Trots ett tuffare år har Ulrika Holmquist 2020 ridit in runt 2,7 miljoner kronor i år. Hon just nu på en åttondeplats i den svenska jockeyligan och är ensam kvinna på topplistan. 

Förra året drog hon in dubbelt så mycket pengar – men det har sina förklaringar. 

– Det har varit okej. Jag vann en stor jockeyturnering i Madrid precis innan Coronautbrottet. Sedan har man blivit lite begränsad i år eftersom man inte kunnat resa runt och rida lika mycket som man hade velat. Men jag har ändå haft en helt okej säsong. 

– Mitt mål var topp fem och det är visserligen fortfarande en liten bit kvar av säsongen men lite bättre hade jag önskat att det hade gått. Jag red in mycket mer förra året. Men det beror också på sänkningen av prispengar med tanke på hur situationen är just nu. Det har varit tuffare i år. 

”Det är klart man är orolig” 

Hur har galoppsporten påverkats av Coronakrisen? 

– Vi har inte kunnat tävla internationellt på samma sätt. Vi reser mycket. Jag rider i både Norge och Danmark nästan varje vecka. Vissa tävlingsdagar har vi inte fått rida på grund av restriktioner i utlandet. Så man har missat en del. Jag har också känt av att det inte är samma satsning från hästägare eftersom de inte kan vara på plats. Samtidigt har vi haft fantastiska möjligheter jämfört med andra idrotter eftersom vi har kunnat köra på. Det har skötts väldigt snyggt från Svensk Galopp och Svensk Travsport tycker jag. 

Är du orolig över att de hästägare som försvunnit inte kommer återvända? 

– Det är klart att man är orolig. Men jag hoppas att det kommer gå bra. Vi är beroende av att människor investerar i nya hästar, så oron finns där. 

Vad har du för mål inför kommande säsong?

– Jag vill vara topp fem. Förra året var jag sexa. Jag vill också vinna ett klassiskt lopp. Det har jag redan gjort. Men ett par storlopp vill jag vinna. 

– Det har känts konstigt att vinna på större tävlingsdagar i år. Det känns som att träna .