Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stenby tror på Buck I St Pat eller Nimrod Borealis i Elitloppet

Foto: Mats Hansson/ALN Pressbild
Under fredagen chattade Solvallas sportchef Mattias Stenby med TravExpressens läsare. Här kan du läsa frågorna och svaren.
Andreas Johansson: Har elitloppet sjunkit lite i status internationellt jämfört med tidigare år?
Mattias Stenby: Vi höjde prispengarna med 1 miljon kr ifjol och kör nu om totalt 6,2 miljoner kr i Elitloppet. Det tycker vi har gett effekt, i år har vi ett mycket stort intresse från både USA och övriga världen.

Palle: Hur ser intresset ut inför "Lilla elitloppet", Sweden cup? Får vi se några monster iår?
Mattias Stenby: Ja, det ser bra ut. Vi har i år utökat till 10 hästar i försöken, men kör fortfarande med bara 8 hästar i finalen. Från Italien har vi tre hästar anmälda i nuläget, bland annat Intilimani som förra torsdagen vann på 11,2 i Milano. Från Frankrike kan det också bli några ekipage.

Gurra: Tycker att Camilla Highness är underskattad och skulle vilja se hennes grymma spurt till slut i elitloppet(hon är ju avsevärt bättre bakifrån än i ledningen). Hur kommer det sig att alla kanonlopp hon gjort runt om i Europa inte tycks smälla lika högt som om man vinner gulddivisionen på hemmaplan? Hon har ju bevisligen slagit eliten ett flertal gånger och har nästan 10 milj på kontot!
Mattias Stenby: Jag håller med om att Camilla Highness är bra, hon är dock inte lika vass i Sverige som när hon tävlat i större lopp i Finland och Italien och förklaringen kan vara att hon då oftast tävlar barfota. Hon är fortfarande inte avskriven från årets Elitlopp, men det var inte till hennes fördel att hon förlorade i onsdags.

Tova: Stefan Melander gick ut i veckan och kritiserade att det ”som vanligt” hade bjudits in hästar för tidigt, till exempel Sundon's Gift... Hur ser du på det och ångrar du att du bjöd in just Sundon's Gift?
Mattias Stenby: Sundons Gift var vi ju tvungna att bjuda in tidigt eftersom han skall resa runt hela jordklotet för att komma hit, det är ju svårt att ge honom en inbjudan veckan före... Jag ångrar inte det minsta att han är inbjuden, det intresset han skapat för årets Elitlopp runt om i världen är enormt viktigt. Och man skall inte döma honom på en start.

Tova: Vilket är ditt livs Elitloppsminne innan det att du blev sportchef?
Mattias Stenby: Har många goda minnen från E-läktaren-tiden. Men när Victory Tilly vann år 2000 gungade hela folkhavet på plats på ett sätt som är svårt att beskriva för dem som inte var på plats.

Petri: Vilken häst som nu tackat ja till Elitloppet anser du stod längst ifrån en Elitloppsplats för ett år sedan?
Mattias Stenby: Buck I St Pat, jag trodde aldrig att vi skulle lyckas få hit henne och dessutom med Tetrick som kusk. Det är stort.

Andreas Johansson: Har ni fått många "nej" från utländska stjärnor som ni bjudit in till elitloppet?
Mattias Stenby: Vi har fått nej från Meaulnes du Corta som är skadad, Arch Madness från USA som inte var som bäst och lotteria-vinnaren Island Effe som ägarna tycker är för grön.

Andreas Johansson: Elitloppshelgen har ju blivit "större" med fler lopp fredagen. Vad grundar sig den satsningen på?
Mattias Stenby: Fredagen har blivit allt mer populär och ifjol hade 3.200 personer på plats vilket är mer än en vanlig onsdag. Vi tycker att det finns ännu mer potential i fredagstävlingarna och provar därför att höja prispengarna i år för att få ett större intresse både från utlandet och övriga Sverige.

Camilla till El: Varför "känns det långsökt" att Petri Puro skulle få med två Elitloppshästar, som du ska ha sagt enligt Travexpressen häromdagen? Då är det långsökt att Hultman också skulle få det, va? Eller är det skillnad på tränare och tränare?
Mattias Stenby: Att jag sade att det skulle vara långsökt berodde på att jag tyckte inte att Camilla Highness låg så nära en Elitloppsplats som Petri tyckte själv. Hon hade chansen att bevisa att hon har i Elitloppet att göra i onsdags, men vann tyvärr inte då. Hade hon vunnit på ett imponerande sätt då hade hennes aktier stigit, men som jag skrev nyss så är hon inte avskriven ännu.

Dennis: Varför är inte L'Amiral Mauzun aktuell för Elitloppet?
Mattias Stenby: Han har underpresterat på slutet och såg rent bedrövlig ut i senaste starten då han blev diskad för orent trav, därför är han inte alls aktuell längre.

Palle: Hur ser de internationella intresset ut för 3- och 4-åringsloppen på söndagen?
Mattias Stenby: Det ser bra ut, bland annat kan jag nämna att just nu verkar det som att världsrekordhållarinnan Lisa America som vann på 11,1/2100 auto nyligen skall komma till Fyraåringseliten eller Fyraåringseliten för Ston.

Hjalle: Varför släpper du inte in JADED till elitloppet, han är ju en potentiell vinnare, t.o.m. av finalen?
Mattias Stenby: Jaded är fortfarande högaktuell för Elitloppet, jag har sagt åt Hultman att förbereda för start i Elitloppet och sedan får vi se i nästa vecka om han får vara med eller inte. Nu återstår tre platser och jag kan inte dela ut inbjudningar varje dag, det är 9 dagar kvar tills att det är lottning i TV4 och mycket kan fortfarande hända.

Tova: Har du någon favorithäst från tidigare Elitlopp som inte blandat sig i segerstriden?
Mattias Stenby: Oj, svår fråga. Australiensiske A Touch of Flair som var med i Elitloppet för två år sedan, tyvärr var han jättesjuk i Elitloppsförsöket och underpreseterade, han har faktiskt inte startat sedan dess. Det var synd att han inte fick visa hur bra han var, när han vann på Meadowlands två veckor innan Elitloppet var han fruktansvärt bra.

Andreas Johansson: Hur reagerar du på de osäkra turerna kring Svanstedtdomen? Att han eventuellt riskerar att få sin dom under elitloppsveckan?
Mattias Stenby: Jag reagerar inte på något speciellt sätt, jag tror att det blir svårt att fälla Svanstedt i båda de fall han är uppmärksammad i just nu. Om han ens är skyldig?

Stighs Hårda Gr: Det vore bra om det gick att synca alla klockor så att grindarna vid öppningen. Det känns som Stallbacken alltid släpps tidigare. Tack för all underhållning från 08.00 och fram till första start!
Mattias Stenby: Vi har varit stenhårda på klockan de senaste åren, det är några meter kortare att springa från stallbacken och därför kan det tyckas att den grinden släpps tidigare.

Stigs hårda gra: Är inte risken att klassen på Harpers blir lite väl dålig i år när du bjudit in alla långskubbare till Elitloppet redan? Eller finns det några spännande namn som är aktuella där, bortsett från Västerbo Paradise?
Mattias Stenby: Tycker jag inte, vi har några roliga franska hästar anmälda men jag vill inte skriva vilka det är ännu eftersom fransmännen har en tendens att backa ur när det väl blir dags för def-anmälan. Men det ser bra ut just nu.

Stigs hårda gra: Vad kommer det bli för underhållning för oss som är tidigt på plats på E-läktaren? Dvs. de timmarna innan loppen börjar på lördag respektive söndag.
Mattias Stenby: Vi kommer att ge er underhållning på samma sätt som de senaste åren och kl 10.00 på söndag (när Varenne ifjol gjorde succé) har vi en riktigt rolig grej som jag tror kommer att uppskattas.

Petri: Vilken häst med Elitloppskapacitet har du varit mest besviken på i år?
Mattias Stenby: Svårt att säga, men Västerbo Paradise hade jag hoppas skulle vara obesegrad med 20-21 raka segrar men tyvärr är det saker som stört honom under våren som gör att han är avskriven nu.

Sir Remington: Vilket är ditt mardrömsscenario på Elitloppet? Är det typ det som drabbade Giant Diablo i fjol?
Mattias Stenby: Jag stod på innerplan ifjol när Johan kom i full sula med Giant Diablo, samtidigt - vilket inte alla på läktarna upptäckte - kom en tromb som gjorde att Tv4:s studio välte och pet-flaskor och annat flög omkring i luften. Det var en ruskig otäck känsla för ett kort ögonblick - typ samma känsla som att stå mitt i Tsunamin i Thailand även om den känslan höll i sig under en mycket längre tid. Men när tromben kom och Johan drog allt vad han kunde, då var jag rädd på riktigt.

Vi är Stigs Hår: Har du diskuterat med Kent Knutsson om vilka lopp som är aktuella för den hästen under elitloppshelgen? Tror du det finns chans att den startar i Harpers eller klass 3? För elitloppet är väl uteslutet efter plattmatchen igår?
Mattias Stenby: Pratade med Kent i morse, han ska ta hästen till veterinären men jag tror inte att han startar under Elitloppshelgen. Om det blir så är det bara en bonus.

Idol: Kommer ni ha autografskrivning och vilka kommer vara med där? och när är den isåfall
Mattias Stenby: Vi kommer att ha autografskrivning på fredagen, direkt efter lopp 10 runt kl 14.45. Då kommer bland annat Tim Tetrick att finnas på plats - tror inte att alla förstår hur stort det är - men då är alla välkomna!

Tom: Om du var en häst, vilken häst skulle du vara då?
Mattias Stenby: Oj, vad svårt. Men någon stresstålig som tål att gå hela vägen...

travpiraterna: Vem tror du vinner Elitloppet?
Mattias Stenby: Ja, du. I år ser det oerhört öppet ut och till skillnad från senare år känns minst halva fältet som potentiella vinnare redan nu. Om jag måste välja just nu säger jag Buck I St Pat eller Nimrod Borealis.

travpiraterna: Vilken häst blir bäste svensk i finalen? Vilken plats kommer den på?
Mattias Stenby: Torvald Palema, han är den svenska hästen med bäst potential tror jag.

Petri: Vilket är ditt bästa Elitloppsminne?
Mattias Stenby: Som jag tidigare skrev är det nog när Victory Tilly vann år 2000, det var något alldeles speciellt. Men jag kan även lägga till att när L'Amiral Mauzun vann år 2007 och jag stod på innerplan efter att allt har fungerat helt perfekt i underbart väder i två dagar, ja det var starka känslor som kom fram när Bazire segerdefilerade till The Winner Takes It All med Abba.

Hjalle: Får vi se JÄRVSÖFAKS elitloppsdagen, helst i tävling ??
Mattias Stenby: Jag vet inte, Persson låter tveksam till att starta honom i år.

Tore Wikström Ö: Svanstedt skyldig ? Vad fan menar du med etta Mattias? Han sa ju tydligt inför att han hjälp Robert? Nu får du fan imig skärpa dig Ta ställning o var inte så fega.
Mattias Stenby: Bergh vinner ju loppet ändå, tror jag. Detta hade aldrig uppstått på en vanlig bana, på en icke Open Stretch-bana kan inte dann situation uppstå.

Uffe Sterner: En lite udda fråga kanske men gällande hur du resonerar kring de sista platserna i elitloppet. Hur mycket styr det massmediala intresset för hästen ditt intresse av att bjuda in den? Om det t.ex. står och väger mellan Finders Keepers och Quarcio du chene om den sista där det givetvis kommer vara mycket skriverier om "hockeyhästen" Quarcio med de nya ägarna osv. Går den då före Finders även om du bedömde att Finders troligen har en lite större vinstchans i elitloppet?
Mattias Stenby: Nej, det påverkar inte alls. Kanske att jag hade blivit påverkad första året jag jobbade med detta, men nu är jag inne på mitt fjärde år. Man får ta mycket skit oavsett vilka man väljer på slutet, det är ytterst få som hör av sig och tycker att man väljer ut rätt hästar även om det är fler än vanligt i år.

travpiraterna: Blir det Open Stretch i Elitloppet nästa år? Om inte, hur många år kommer det dröja? Hälsningar från en som hatar att se fina hästar som Red Chili Pirat sitta fast med segerkrafter i trött fransk fegrygg
Mattias Stenby: Det kommer aldrig att bli Open Stretch i Elitloppet, inte så länge jag är kvar på Solvalla.

Vi är Stigs Hår: Jag håller verkligen med dig om att årets Elitlopp kan det bli det bästa någonsin. Ett oerhört starkt startfält! När det är så hårt om de sista platserna, hur ser du då på ”sista chansen”, dvs att vinnaren i Guld nästa lördag automatiskt går vidare?
Mattias Stenby: Det är ändå bra, kuskarna och tränarna vet det och vi kan räkna med full körning om den sista platsen. Sen är man ju inte tvingad att starta om man vinner och väljer tränaren som vinner loppet att tacka nej så får jag ytterligare en biljett at dela ut.

Stigs hårda gra: Angående "elitloppsmilen". Kul intiativ! Vore det inte en kul grej att innan loppen drar igång låta tränarna/kuskarna springa ett liknande lopp med startbil och allt. Tänk dig själv vilken stämningshöjare med en spetsstrid mellan Kolgjini och Lähdekorpi och där Örjan kommer långt ut i banan på upploppet!
Mattias Stenby: Vi har flera lag anmälda med aktiva, bland annat kommer Timo Nurmos att springa i ett av lagen. Stall Stig H har också ett lag vad jag vet. Även ATG har anmält ett lag med Remy Nilson i spetsen.

travpiraterna: Kan man spela trio till Elitlopept? Eller finns det nån upploppstävling till elitloppet som olympiatravet? I så fall är mitt tips: 1) Igor Font 2) Triton Sund 3) Commander Crowe
Mattias Stenby: Det är ATG som sköter spelet, men tyvärr finns ingen Trio-möjlighet i Elitloppsfinalen.

travpiraterna: Året elitlopp är det häftigaste och bästa nånsin!!! Men saknar Sahara Dynamite!!! Tråkigt att han inte får chansen
Mattias Stenby: Sahara Dynamite kan absolut få chansen, han startar ju imorgon för andra gången i år och därefter får jag ta ställning till om han får vara med.

Kuben: Finns det någon annan sport du brinner för?
Mattias Stenby: Golf, hade 3 i hcp när jag var 16 år och gjorde inget annat. Numera har jag 5 och spelar sporadiskt, men jag tycker fortfarande att det är hur kul som helst när tiden finns.

Berra: Vilken tycker du ska köra Commander Crowe? Vore det inte intressant med vinklad vinge i elitloppet, typ USA-variant?
Mattias Stenby: Det kommer att bli Peter Ingves eller Johnny Takter, men visst får det kul om Ingves fick chansen tycker jag. Jag är inte direkt för den vinklade vinge som finns i Sverige nu, men om vi skall ha det vore det mer intressant att ha vingen som i USA - dvs att vingen är vinklad hela vägen och inte bara de yttersta spåren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!