Stefan Hultman tillbaka i tv-rutan efter tuffa tiden

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Foto: Maria Holmén / TR Media

Tidigare i år tvingades Stefan Hultman ta timeout från sitt tv-jobb. 

Men på lördag är travexperten tillbaka i rutan.

– Jag är bara 58 år men jag är slut kroppsligt, säger den tidigare stjärntränaren. 

Stefan Hultman är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare genom tiderna med segrar i storlopp som Elitloppet och Prix d'Amérique. Karriären som tränare tog dock ett abrupt slut efter att han 2015 drabbats av svåra hälsoproblem. 

I dag lever han med nerv- och muskelsjukdomen myastenia gravis som ständigt påverkar hans liv, och i vintras föll han otäckt flera gånger. 

– Jag slog i huvudet och fick några jäkla hjärnskakningar. Då blev jag orolig och tappade minnet men det har kommit tillbaka. Det är bra nu, jag har varit inne på kontroller, jag är så pigg som jag kan vara. Jag är ju slut som människa, jag är bara 58 år men jag är slut kroppsligt. Jag har ingen styrka och kan inte arbeta fysiskt med hästar, men att jobba på Kanal 75 är ett kanonjobb för mig, då kan jag bedöma travet. Det är min likör nu.

”Då känner jag mig trygg”

Det var i mars tidigare år som han beslutade sig för att ta en längre paus men till helgen är han tillbaka i tv-rutan när V75 körs på Åbytravet. 

– De har varit försiktiga på ”kanalen” (produktionsbolaget Kanal 75 reds anm). De har haft rätt i det. De vill att jag ska vara redo när jag kommer tillbaka så att det inte blir några bakslag. Jag har känt mig pigg ett tag och ”kanalen” har skött det på ett jättebra sätt. Nu är jag laddad och det är dags att köra.

Sedan han tvingades avsluta den framgångsrika karriären som travtränare så har jobbet som tv-expert betytt mycket för honom. 

– Det känns bra. Jag har egentligen ett ganska dåligt självförtroende men inte när det gäller det här. Då känner jag mig trygg. Jag ser det jag ser och kan det jag kan. Det känner jag inte någon oro över. Det känns bara roligt, och det är jätteroliga tävlingar att jobba med på lördag också. 

”Slog ut allt” 

 Han har lärt sig att leva – och till viss del acceptera hälsoproblemen han bär på.  

– Jag går med rullator utvändigt och jag har min myastenia gravis, den har jag resten av livet. Den blir jag aldrig av med. Den gör att jag blir väldigt muskelsvag. Jag är inte som jag har varit rent fysiskt, där är jag långt ifrån, men huvudet är klart. 

Hultman var 50 år när han drabbade av myastenia gravis och i början var det otäckt, minns han. 

– Det slog ut allt, andning, syn, jag fick lära mig att gå igen, då var det hemskt. Sjukdomen är så ovanlig så man vet inte vad som komma skall, man vet att det är en sjukdom som inte går över. Då var det riktigt, riktigt jobbigt. 

Han berättar att sommaren har varit en lugn historia, båten har han sålt och det har handlat om att återhämta sig så gott det går. Stödet ute i trav-Sverige har dock varit påtagligt. 

– Jag blir nästan generad. Det är otroligt mycket folk som under hela den här perioden sedan i januari har skickat sms, Messenger och ringt. De har sagt att de saknar mig i rutan och hoppas att jag kommer tillbaka, och att det är kul när jag, Oscar (Westberg) och Lennart (Forsgren) jobbar tillsammans. Det tar man åt sig. Jag har haft en fin stöttning hela tiden.