Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Hultman: "Har varit en skitmänniska"

Foto: STEFAN MELANDER / STALLTZ.SE
Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Skyhöga mål och stenhårda krav tog Stefan Hultman till toppen. 

Nu berättar en av Sveriges mest framgångsrika travtränare om prestationsångesten som var nära på att ta hans liv, och varför han ångrar hur han betedde sig under karriären. 

– Jag har varit en skitmänniska helt enkelt, jag har nått mina mål, men jag har inte varit en bra person, säger han i podden Hall of Fame, som publiceras på SportExpressen.se/trav på söndag. 

Som travtränare har Stefan Hultman vunnit allt som går att vinna. Redan som 25-åring blev han licensierad travtränare och har efter det haft en fantastisk karriär som kröntes med en seger i världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique 2014. För bara några dagar sedan blev han dessutom invald i Travsportens Hall of Fame. 

Men om karriären pikade i och med Prix d’Amérique-triumfen 2014 har åren efter varit allt annat än roliga för travikonen. Hultman blev svårt sjuk och har åren efter gått en kamp mot nerv- och muskelsjukdomen myastenia gravis. I podden Hall of Fame berättar 53-åringen om framgångarna som hade ett dyrt pris. 

– Det var ju nära att jag strök med. Det var inte mycket som skilde. Jag satte inne på kontoret, tappade luften och pissade på mig. Det tog en minut innan jag fick luft, då hann jag tänka flera gånger, är det så här jag ska dö? Vilket förnedrande sätt att dö på. Helt still var jag, fick ingen luft. Andningsmuskulaturen visste inte vad den skulle göra.

"Har bara tänkt på mig själv"

I podden berättar han dessutom öppenhjärtigt om att jakten på att vinna gjorde honom till en människa han skäms över i dag. 

– Jag skäms över hur jag var varit, jag har varit en hemsk människa. 

Hur då? 

– Jag har armbågat mig fram, det har bara varit jag och mitt ego. Har någon stått i vägen har jag sagt “stick för i helvete”, nu kör vi, nu kör vi. Jag har varit helt obildad och bara kört. Jag visste vad som krävdes för att vinna lopp, men jag var dålig på att förklara det för mina medarbetare. Jag har trampat på tår i stället för att heja fram dem. Skulle jag blivit travtränare i dag hade jag aldrig behandlat personalen på det sättet. Jag har varit en skitmänniska helt enkelt, jag har nått mina mål, men jag har inte varit en bra person, säger han. 

"Bett om ursäkt till de jag träffat"

Hade han fått chansen att starta om sin karriär i dag hade han uppträtt annorlunda. 

– Nu får man se att man fått en andra chans, och jag får försöka ta den. Vilket jag också har gjort. Saker som jag inte förstod då, förstår jag i dag, säger Stefan.

– Skulle jag fått en andra chans skulle jag uppträtt på ett helt annat sätt. Jag hade varit mer tillmötesgående, dels mot medierna och dels mot min personal. Men jag har försökt be om ursäkt till de jag träffat. Det är också många som hört av sig och tycker jag varit bra, men jag tycker att jag varit alldeles för dålig, fortsätter han. 

Har kämpat med prestationsångest

Stefan Hultman berättar även att en tuff uppväxt la grunden till prestationsångesten som präglat hans liv.  

– Jag har levt med prestationsångest sedan jag var en liten grabb. Jag fick en hård uppfostran av pappa. Gjorde jag tre mål och blev utvisad en gång, då fick jag skäll för att jag fick en utvisning.

I dag mår Stefan Hultman bättre och har långsamt börjat hämta sig från sjukdomen som var nära på att ta hans liv, något han enligt honom själv har sin fru Carina att tacka för. 

– Utan henne hade jag inte överlevt. Hon har gjort ett hästjobb och stått ut med mig i 33 år och framför allt nu på slutet tagit hand om precis allt. En dag satt jag hemma i soffan, jag kunde inte ta mig till sängen, jag kunde inte ta mig till kontoret och hämtade medicinerna och jag hade jätteproblem att gå på toaletten. Då ringer telefonen, och då har hon kollapsat på Bauhaus, hon hade gått in i väggen.

Berättar om mycket mer

I podden berättar Stefan Hultman dessutom om sina största travminnen, idolen Stig H Johansson, festlivet, händelsen som fick honom att överväga att sluta med trav och varför relationen med hästuppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg inte är vad folk tror.

Det och mycket mer i ett mastigt avsnitt av Hall of Fame-podden som publiceras på SportExpressen.se/trav på söndag.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!