Foto: JOE CASTRO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOE CASTRO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stängs av på livstid – efter stora skandalen

Publicerad

En stor dopingskandal briserade tidigare i år inom galoppsporten i Australien.

Välkände tränaren Robert Smerdon anklagades för 115 fall av systematisk doping.

Nu har han fått sitt straff – han stängs av resten av sitt liv.

Det var i januari som det uppdagades att flera personer inom träningskollektiven Aquita dopat hästar på ett systematiskt vis.

Stuart Webb stängs av fyra år, Tony Vasil tre år, Trent Pennuto två år och Liam Birchley ett år. Skötaren Daniel Garland stängdes också av i ett år.

Livstid för Smerdon

Men längst straff får Robert Smerdon.

Totalt utreddes 250 fall av mistänkt doping. Av dessa stod den välkände tränaren Robert Smerdon för 115 fall. 

Detta efter att sms på Greg Nelligans, som är Smerdons försteman i stallet, telefon gåtts igenom.

Under torsdagen kom Smerdons dom, och han stängs av resten av sitt liv.

Försökte förekomma domen

63-åringen försökte dock förekomma domen, och lämnade in sin licens i slutet av mars. 

– Det känns som rätt tid att pensionera mig, sa han till Racenet då.

– Efter all uppståndelse kring utredningen så slutade jag frivilligt med hästträningen, eftersom det var det bästa för hela sporten. En konsekvens av det blev att hela min infrastruktur, och alla mina kunder försvann. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag