Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängs av i tio år efter dödshotet

Galoppsporten i Nya Zeeland skakas av en stor skandal. 

Anledningen: Stjärnjockeyn Jason Waddell stängs av i tio år efter att ha dödshotat galoppbanan Waikatos vd Andrew Castle. 

”Det visar att han inte hör hemma inom galoppsporten”, skriver det nya zeeländska galoppförbundet i ett uttalande, enligt The Chronicle. 

Med över 700 segrar varav 13 av dem i grupp 1-lopp är Jason Waddell, 35, en av Nya Zeelands största galoppstjärnor. 

Men karriären har också kantats av flera skandaler. Redan 2006 straffades han för att ha uppträtt hotfullt i samband med en galopptävling. Ett beteende han ska ha upprepat tre år senare. Det rapporterar australienska The Chronicle. 

Nu har Waddell hamnat i blåsväder igen. Den här gången av betydligt allvarligare anledningar. 

”Du är död – se dig för” 

I ett telefonsamtal med galoppbanan Waikatos vd Andrew Castle ska Jason Waddell bland annat ha yttrat följande mening: ”Du är död, se dig för”. 

Något som det nya zeeländska galoppförbundet beskriver som ett ”direkt hot mot galoppindustrins integritet”. Och som därför innebär att Jason Waddell stängs av i tio år. 

”En avstängning är det enda sättet att fördöma Waddells beteende och visa att han inte hör hemma inom galoppsporten”, skriver förbundet. 

Vägrade ta urinprov 

Enligt The Chronicle ska Jason Waddell ha kontaktat galoppbanans vd efter stjärnjockeyn ska ha vägrat ta ett urinprov i samband med en tävling i september förra året. 

Han ska dessutom ha hotat en annan ledande figur inom galoppsporten i Nya Zeeland.

Nu dröjer det till september 2030 innan Jason Waddell återigen kan ansöka om tävlingslicens.