Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängs av i 34 år efter skandalen

Nästan fem miljoner kronor i böter.

Och en avstängning på hela 34 år. 

Det får hästkapplöpningstränaren Jose Fabian Hernandez efter en dopingskandal, rapporterar AP.

New Mexico Racing Commission lägger inte fingrarna i mellan efter att flera hästar från Jose Fabian Hernandez stall testats positivt för ostarine, ett ämne som ska ha en muskelstimulerande effekt.

Han döms nämligen till fem miljoner kronor i böter och blir av med sin tränarlicens – till 2054. Fram tills dess får hästar han tränar eller äger inte tävla överhuvudtaget.

Hernandez nekar till att han själv ska ha haft hand om hästarna som testats positiva, och menar att han bara tränat hästarna på papperet. Han har fortfarande chansen att överklaga beslutet.

Han säger enligt AP:

”Det enda jag är skyldig till är att låna ut mitt namn.”

Jose Fabian Hernandez är alltså en kapplöpningstränare för quarterhästar. 

Quarterhästarna tävlar i en lite speciell tävlingsform.  De springer ”bara ett upplopp”. I regel är loppen bara 440 yards, alltså drygt 400 meter. 

Det största loppet för rasen är All American Futurity, som körs på Ruidoso Downs Race Track varje år. Där är förstapriset tre miljoner dollar. 

Quarterhästvärlden har, precis som stora delar av hästkapplöpningsvärlden, pausat med tävlandet på grund av coronavirusets spridning.

I Sverige kör dock både galopp- och travsporten på.