Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängs av efter spark – rasar mot domaren

Foto: Maria Holmén / TR Media

Lärlingen Jonas M Oscarsson straffas med en månads avstängning och 3 000 kronor i böter efter en situation på Halmstadtravet. 

Enligt måldomaren sparkar Oscarsson på hästen Claire di Quattro på upploppet. 

– Det är det dummaste jag hört, skriver Oscarsson i ett sms. 

– Det får stå för honom, svarar måldomaren Mats Kvint. 

Det var efter lopp sex på Halmstadtravet under måndagskvällen som måldomaren Mats Kvint satte lärlingen Jonas M Oscarsson under lupp. 

Enligt Kvints bedömning sparkar Oscarsson på hästen Claire di Quattro, och valde därför att dela ut en månads avstängning och 3 000 kronor i böter till lärlingen. Något som även tidningen Sulkysport rapporterat om under tisdagsmorgonen. 

– Vi ser redan live att någon händer med Jonas ben. Först på vänstersidan vid något tillfälle och sedan tre-fyra ganska snabba, hårda sparkar mot hästen mitt på upploppet. När vi spelar upp det i slowmotion ser vi att det inte är ett normalt förfarande att reglera sidostängerna. Vi i måldomarnämnden gör bedömningen att det inte är normalt. Vi anser att det är drivning mot hästen. Att man sparkar mot hästen, säger måldomaren Mats Kvint till SportExpressen. 

”Extremt felaktigt dömt” 

Jonas M Oscarsson själv köper inte alls måldomarens bedömning. 

”Hästen bryter åt på upploppet och jag använder sidostången för att korrigera henne, inget mer än det hände. Vi ska gå till sportchefen i eftermiddag och överklaga, det ser lite konstigt ut eftersom jag flyttar benet lite yvigt när jag försöker få tag på stången, men det är de ända. Extremt felaktigt dömt enligt mig och alla jag pratat med”, skriver han i ett sms till SportExpressen. 

Att det skulle röra sig om en spark håller han inte alls med om. 

”Måldomaren sa att jag drev med sidostången, det var inget prat om någon spark, det är de dummaste jag hört”, skriver han. 

”Då har han missförstått oss” 

Enligt Mats Kvint görs bedömningen att det rör sig om en så kallad ”c-förseelse”. Vilket innebär direkt avstängning. 

– Enligt Svensk Travsports mall för påföljder är det normalstraff för spark. Rekommendationen är en ”dubbel c” och i Jonas fall är det en grov förseelse som ger två veckors avstängning. Men eftersom det rekommenderas en dubbel här så blir det fyra veckor. Då dubblar man även pengastraffet från 1500 till 3000 kronor. Alla straff som har en påföljd över 3000 kronor eller över tre veckors avstängning är möjliga att överklara. Så han har möjligt att göra det. 

Jonas hävdar att han använder sidostången för att korrigera hästen – och att du sagt att det inte rörde sig om en spark? 

– Då har han missförstått oss. Vi har sagt att vi gjorde bedömningen att det är en drivning mot hästen. Då är det med benet i det här fallet, säger Mats Kvint. 

En spark? 

– Ja, precis. Det är vår bedömning. Hur han upplever det får stå för honom. 

Även hästens tränare Marcus Lindgren skriver på Twitter att de kommer överklaga. 

”Detta är ju helt sjukt! Jonas sparkade ingen häst, detta kommer att överklagas omedelbart”, skriver han. 


https://twitter.com/MarLin1609/status/1353998074268573697