Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ST-bossens kritik: ”Definitivt inte bra”

Marjaana AlaviuhkolaFoto: Lars Jakobsson / TR Media
Alessandro Gocciadoro stängdes av i fem veckor efter de kritiserade bilderna i Gran Premio Freccia d'Europa
Alessandro GocciadoroFoto: TR MEDIA

Efter helgens Gran Premio Freccia d'Europa fick den italienska kusken Alessandro Gocciadoro fem veckors avstängning. 

Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport, ser positivt på att det italienska reglementet tillämpas korrekt – men är ändå bekymrad. 

– Det som inte känns bra är att den här typen av drivningar fortfarande förekommer fast det varit så uppmärksammat, säger hon. 

Alessandro Gocciadoro och svenskfödde Arazi Boko slutade tvåa i Gran Premio Freccia d'Europa. Under upploppet drev dock italienaren regelvidrigt och efter loppet så tilldelades han en fem veckors lång avstängning. 

Den långa avstängningen var resultatet av upprepade drivningsförseelser. Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport ser det som ett tecken på att det italienska reglementet tillämpats korrekt. 

Det är i sin tur ett resultat av den uppmärksammade Lotterialöpning i maj där löpfilmen fick stor spridning och väckte kritik efter de hårda drivningarna. 

– Italien har ändrat reglerna efter Lotterian i våras och nu är det så att den även efterlevs. Det är en sak att man ändrar något regelmässigt på papper men ska man följa upp och instruera alla domare och alla observatörer på vilket sätt de ska döma och använda det nya reglementet. Det här är i alla fall ett bevis på det att den används i praktiken och att man dömer enligt det nya reglementet. Är det då ett återfallsbeteende, även om jag inte kan detaljerna i den här domen, så är det ett längre straff. Det fungerar som det var tänkt helt enkelt, och det är bra, säger hon. 

”Det är uppseendeväckande”

Efter Lotterialöpningen gick Alessandro Gocciadoro, som var en av de kuskarna som drev hårt, ut och bad om ursäkt i ett öppet brev. Något som nu bekymrar Marjaana Alaviuhkola.  

– Det som inte känns bra är att den här typen av drivningar fortfarande förekommer fast det varit så uppmärksammat. Sen också att han (Gocciadoro) själv skrivit det här brevet och bett om ursäkt även fast det nu förekommer, det är uppseendeväckande. Det är inte enligt de värderingar och det synsättet som vi vill ha med våra hästar. 

– Men nu finns det i alla fall ett regemente och det används i Italien. 

Vad betyder det för travsporten att reglementet efterföljs?

– Eftersom att det var Italien som tog sig an ett reglemente och att de nu verkar tillämpa det praktiskt också så betyder det naturligtvis väldigt mycket. Det är ju oacceptabla drivningar. Man kan inte låta det pågå. Då betyder det att de tar de på allvar vilket de aldrig gjort tidigare. Det är väldigt positivt för alla. Sen är det en väldigt lång väg att gå men det här är ändå ett sätt att förbättra hästvälfärden och få bort de här definitivt icke-önskvärda drivningarna. 

Hon tillägger: 

– Sen kan man säga att det som varit positivt, är att efter Lotterialöpningen så var det ju italienska derbyt på samma bana. Då var det i stort sett samma kuskar, även Gocciadoro, och då var det väldigt bra drivningar om man såg den filmen. Då var det som natt och dag om man jämförde med Lotterian. Men nu var det definitivt inte bra, det var återfall i gamla synder. Finns det regler så finns det regler, då måste man få ett straff. Det är bra och det betyder mycket.