Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ST-bossen: ”Belyst att det finns brister”

Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk TravsportFoto: Maria Holmén / Tr Bild
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ordförande för Svensk Travsport, Marjaana Alaviuhkola, menar att det är styrelsens ansvar att åtgärda bristerna som framkommit i utredningen kring Propulsion.

Däremot har hon svårt att se att rutinerna setts över om det här fallet inte skett:

– Vi hanterar 4000 ärenden om året och vi har tittat bakåt i tiden och där har de bristerna inte uppdagats, säger hon.

När utredningen kring Propulsion presenterades under torsdagen på Solvalla berättade även den externa utredaren Pehr Jern om de allvarliga bristerna som han upptäckt hos Svensk Travsport. 

Bland annat så framkom det att uppgifterna om att stjärnhästen nervsnittats funnits i förbundets system – men att det inte funnits rutiner för att upptäcka sådana avvikelser.

– Den här specifika händelsen har belyst att det finns brister i regelstyrningen och intern kontroll. Det är styrelsens ansvar och det är också styrelsens ansvar att åtgärda det, säger Marjaana Alaviuhkola, ordförande för Svensk Travsport. 

”Ärendet är väldigt specifikt”

Borde styrelsen ha uppmärksammat det här tidigare, att det fanns brister?

– Det här ärendet är väldigt specifikt. Det har inte funnits varken före eller efter. Man kan säga att det (systemet) inte har prövats på det här sättet. Det är så med många företag och organisationer, man har en arbetsmodell och den fungerar. Det bygger mycket på att det finns en metod, arbetsbeskrivningar och lojala och bra medarbetare som vet hur de agerar. Den sammanhängande kontrollen uppifrån och ned, en regelstyrning som håller ihop allt, den saknas ju. Och det är ett väldigt stort arbete. 

Alaviuhkola menar att styrelsens fokus nu ligger på att sätta in åtgärder, ett arbete som redan är i gång.  

– Det är en stor omvandling som ska till och även implementeringen av strategin. Där har vi fullt förtroende för att vår vd. Men det kommer att ta tid, det krävs ganska stora organisatoriska förändringar men det arbetet måste påbörjas och är redan påbörjat. 

”Hade behövt göra det” 

Utvecklingen har gått fort framåt inom travsporten vad gäller hästarna – och även tekniken har gått framåt. Borde ni ha sett över det här tidigare med tanke på hur landskapet har förändrats?

– Ja, ofta är det någon händelse som gör det uppenbart. Det som fungerar fungerar. Det var som ni hörde, vi hanterar 4000 ärenden om året och vi har tittat bakåt i tiden och där har de här bristerna inte uppdagats. Men det är klart frågar du om man hade behövt göra det, så hade man behövt göra den här typen av utredning tidigare men det har inte funnits något skäl till det. Men nu fanns de det. 

Se hela presskonferensen om Propulsion-fallet