Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ST bekräftar: Utredning inledd efter uppgifterna

Svensk Travsports vd Maria CroonFoto: Lars Jakobsson / TR Media
Propulsion och tränaren Daniel RedénFoto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Uppgifterna om att Elitloppsvinnaren Propulsion kan vara nervsnittad slog ner som en bomb under tisdagskvällen.  

Nu berättar Svensk Travsports vd Maria Croon att förbundet startat en utredning. 

Under torsdagen meddelade ST att eventuella beslut i ärendet ej kommer påverka födda Propulsion-avkommor.

– Den samlade informationen vi har fått in motiverar att starta en utredning, säger hon. 

Det var norska Trav og Galopp-nytt som under tisdagen presenterade uppgifter om att Daniel Redéns nyblivne Elitloppsvinnare Propulsion kan vara nervsnittad. 

Den norska tidningen hänvisade till officiella uppgifter i Kanada och när facktidningen Travronden hörde sig för med det amerikanska travförbundet USTA visade det sig att uppgifterna fanns även där. 

Nervsnittning är en åtgärd som används för att minska eller ta bort känseln på en viss del av hästen, och är förbjudet inom svensk travsport. 

”Nu handlar det om att förstå mer” 

I går höll Svensk Travsport en extrainsatt telefonkonferens om misstankarna mot Propulsion och nu bekräftar Svensk Travsports vd Maria Croon att en utredning har startats. 

– Vi har formellt startat en utredning. Den samlade informationen vi har fått in motiverar att starta en utredning. Mer än så kan jag inte säga just nu. Nu handlar arbetet om att förstå mer om hela frågan runt Propulsion. Jag kan inte kommentera specifika frågor men det är otroligt viktigt att verkligen gå till botten med alla delar i det här. Det är något vi verkligen kommer prioritera nu.

”Uppgifterna motiverar en utredning” 

Det innebär att ni ser väldigt allvarligt på uppgifterna och det kan ligga något i det? 

– Uppgifterna motiverar att vi måste starta en utredning. Vi nonchalerar det inte. Det är tillräckligt för att vi verkligen måste gå till botten med frågan. Vi har inte alla svar, men vi behöver ställa frågorna. Det gör vi fullt ut nu. 

I en intervju med Travronden berättar Daniel Redén att han fick höra rykten om det här redan förra året. Kan du säga något om det? 

– Det kommenterar jag inte. Det är en del av den samlade utredningen.