Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sportchefens hyllning: ”Befriande uttalande”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Trots busväder och broddskor närmar det sig sakteliga vår och fintrav.

Elitloppsgeneralen Anders Malmrot väntar nu spänt på topphästarnas årsdebuter. 

Men en häst har han redan koll på, Aetos Kronos, vars tränare är positiv till start.  

– Det är befriande att höra ett sådant uttalande, säger sportchefen. 

Det är i slutet på februari men redan nu kan Anders Malmrot konstatera att Elitloppet med stor sannolikhet inte kommer att bli den folkfest vi är vana vid. I bästa fall handlar det om att en viss kapacitet kan släppas in på olika områden av arenan, men det är bara spekulationer. Förutsättningarna för hur ett evenemang kan se ut återstår att se. 

Men en sak är säker, Malmrot har sin lista över tänkbara elitloppsdeltagare. 

– Man har ju en önskelista och där finns väl runt 50 hästar. Sen skalar man av desto närmare man kommer, det kan ju tillkomma hästar också givetvis. Det brukar vara så att de hästar som tillslut dyker upp i Elitloppet är med på listan, jag har hittills inte under de här åren varit med om att någon kommit med som inte varit bland de femtio, säger elitloppsgeneralen. 

Hoppas på Takter 

Det finns ett gäng bekantingar på listan. Face Time Bourbon står högt upp men där har kretsen kring hästen redan varit tydliga med att de inte tänker komma i år. Delia du Pommerux är en häst som Anders Malmrot däremot tror skulle kunna tänka sig att komma. 

– Hon var aktuell ifjol innan pandemin slog till med full kraft. Delia du Pommerux från Frankrike tillsammans med någon av (Jean-Michel) Bazires hästar högst på önskelistan nu. 

Vad gäller andra sidan atlanten hoppas han på Nancy Takters supersto Manchego.

– I fjol var de väldigt intresserande men det var samma där, vi hann aldrig komma i land med någonting innan coronan slog till. Det är lite samma sak nu, vi får se om det går att resa men jag har kontakt med Nancy. Hur det blir är för tidigt att säga. 

”Får ringa, mejla och sms:a”

I vanliga fall brukar Anders Malmrot resa runt till alla världens storlopp för att bekanta sig med stjärnhästarna och deras närmsta krets. Men nu är det annorlunda. 

– Jag får ringa, mejla och sms:a och försöka klara av det på det viset. Det fungerar men det bästa är givetvis att vara på plats vid de här stora loppen. Man får ett annat bemötande. Jag tycker att det är väldigt respektfullt att man kommer och pratar ansikte mot ansikte, säger han och fortsätter: 

– De känner sig hedrade när jag kommer från Solvalla och i Elitloppets namn och är intresserade av deras hästar. Den biten saknar jag att inte kunna göra, det kommer att gå att lösa men det blir inte riktigt på samma sätt när man i många delar får andrahandsinformation och det inte blir sagt direkt till mig. Då kan man få en annan känsla.

”Befriande att höra”

Det finns ett gäng skandinaviska hästar som Anders Malmrot hoppas på: femåringarna Hail Mary (Robert Bergh), Ecurie D (Frode Hamre), Don Fanucci Zet (Daniel Redén) och Aetos Kronos (Jerry Riordan). 

Den sistnämnda tränaren har redan sagt att ”0m du har en häst som känns bra är du skyldig sporten att tacka ja (till Elitloppet)”. 

– Det är jätteroligt att höra. Många gånger funderar tränarna över att det är tufft för hästarna, vilket det ju är, men att man som Jerry kan vända på det och se en delaktighet i det. Och att han bidrar med något till en show som är så viktig för svensk travsport där Elitloppet är kronjuvelen. Det är befriande att höra ett sådant uttalande från en travtränare.