Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sportchefen: Franska superstjärnan aktuell

Délia du Pommereux
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Åbys sportchef och vd Jon Walter Pedersen
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson

I vintras speedade hon ner Face Time Bourbon i Prix de France. 

Nu är det franska stjärnstoet Délia du Pommereux högaktuell inför Paralympiatravet. 

– Det är inte så långt borta, säger Åbys sportchefs Jon Walter Pedersen. 

På lördag körs det första av fyra uttagningslopp inför Paralympiatravet – som i år avgörs den 8 maj. Ett par veckor senare än vanligt. 

Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet, medger att det finns två hästar som sticker ut lite extra i det första heatet: Johan Untersteiners stjärna Cyber Lane och förra årets Elitloppsfinalist Racing Mange, som tränas av Joakim Lövgren. 

– De har siktat på det här ett tag. Det är också de som sticker ut i det här loppet. Sedan fick väl båda lite halvtaskiga lägen, säger Jon Walter Pedersen. 

”Framför allt försökt med stona” 

Drömnamnet finns dock i Frankrike. Jon Walter Pedersen berättar för SportExpressen att han har goda förhoppningar om att få hit det franska superstoet Délia du Pommereux.  

– Vi har varit i kontakt med ett helt gäng från Frankrike. Face Time Bourbon är inte aktuell i dagsläget. Vi har framför allt försökt med stona. En häst som vi jobbat med, där det också känts positivt, är Délia du Pommereux. Även Bahia Quesnot är ett namn vi tittat på. 

Hur nära är det med Délia du Pommereux?

– Det är inte så långt borta. Sedan får vi se vad som händer här hemma också. Vi har fem wildcard. Very Kronos kommer få en plats, det har jag lovat. Sedan måste han ut i ett uttagningslopp. Sedan vill man alltid spara ett wildcard till slutet. Ecurie D. är ju exempelvis jätteintressant. Så då har vi inte så många kvar. Därför vill jag ligga lite lågt innan jag går vidare med andra Frankrikehästar. 

Ett franskt namn är dessutom redan klart. Den femårige hingsten Gelati Cut blev den första hästen att bjudas in till loppet för ett par veckor sedan.

– En häst som jag gärna ville ha. Framför allt på grund av att det är en femårig hingst. Han hade varit svårare att få med nästa år. Jag tog chansen och tycker det känns spännande, säger Åbys sportchef. 

Hoppas kunna öppna upp restaurangen

Förra veckan meddelade regeringen att man skjuter upp nuvarande Coronarestriktioner tills början av maj. Jon Walter Pedersen tror inte publik utomhus kommer vara aktuellt under finaldagen – men däremot finns förhoppningar om att kunna öppna upp restaurangen. 

– Vi ska ha ett möte med Svensk Travsport i mitten av april. Teoretiskt sett skulle vi kunna öppna upp restaurangen. Skulle restriktionerna lätta och vi fattar ett gemensamt beslut med Svensk Travsport kan det bli aktuellt. Det är 50 procents chans skulle jag säga. Men att det skulle öppnas upp för publikplatser ute tror jag inte. Det blir förmodligen också för dyrt. 

Om sportchefsrollen på ST: ”Då tackade jag nej” 

Jon Walter Pedersens namn har dessutom florerat i andra sammanhang under vintern. Norrmannen, som numera även är vd på travbanan, har av flera nämnts som en av kandidaterna att över efter Petter Johansson som sportchef för Svensk Travsport. 

Bland annat av stjärntränaren Robert Bergh i sin krönika i SportExpressen. 

Hur känns det? 

– Det är smickrande. Det betyder att man gjort något rätt. Annars hade man inte nämnts alls. Jag känner Petter Johansson och tycker han har gjort det väldigt bra. Det är inte så lätt att få det inflytande man skulle behöva. Jag fick också frågan av bolaget som varit i kontakt med kandidaterna. Då tackade jag nej. 

– Jag tror fler skulle vara intresserade om rollen gjordes om. Vi har flera som är duktiga, men som skulle behöva möjligheten att jobba på ett annorlunda sätt. I mitt fall är jag numera även vd på Åby. Dessutom är det inte lätt att flytta till Stockholm när man har barn. Hade man haft en lägenhet där hade det kunnat vara enklare. Men jag tror fortfarande rollen behöver göras om. Allt tar för lång tid just nu. 

”Det enda man kan göra är att misslyckas” 

Vad med rollen vill du göra om?  

– Det kan vara alltifrån reglementet till annat. Det är massa frågor som kommer upp hela tiden. Nu har vi exempelvis diskussionen med jänkarvagnar. Jag tycker en sportchef borde kunna sätta ner foten lite tydligare i en sån fråga. Det blev ju exempelvis lite gnabb när det fattades beslut om att förbjuda skor under vinterhalvåret. Men det blev ju bra. Sådana beslut tycker jag man ska kunna ägna sig åt. Det sportsliga. Vi är det bästa travlandet i världen. Men det finns många frågor vi behöver fatta beslut i snart. Vi har även spöfrågan. En person ska inte bestämma allt men det måste gå lättare. 

– Det enda man kan göra är att misslyckas. Då är det bara att ändra. Det är värre att inte prova alls. 

Jänkarvagnens vara eller icke vara har varit en het potatis den senaste tiden. Om du hade varit sportchef för ST i dag – vad hade du fattat för beslut? 

– Det är ingen enkel fråga. Men den går att dela upp. Säkerhetsfrågan är alltid aktuell. Kuskar känner sig inte bekväma med jänkarvagnar i voltstart. Där hade det kunnat vara ett totalförbud. Men man ska inte hindra det som blir bättre heller. Man kanske även ska strunta i jänkarvagnen på yngre hästar. Sedan tycker jag inte det vara något totalförbud.