Spetsvinnare på Solvalla – tät dimma på Momarken

Axel Ruda och Magnus A Djuse.
Foto: Lars Jakobsson/TR Media

Tunna fält och spetsvinnare i Sverige.

Tät dimma i Norge.

Onsdagens tävlingar går inte till historien men en häst som som värmde i marsmörkret var Pär Ländins fina fyraåring Axel Ruda.

Bergsåkertränaren Pär Ländin har tagit fram Axel Ruda från grunden. Han är såväl uppfödare som ägare men Ländin har även fött upp fyraåringens mor Michelle Ruda och mormor Herta Ruda.

Det är långsiktigt avelsarbete som givit reslutat och det blir intressant att se hur hästen står sig mot de allra bäst i kullen. Formula One-hingsten har utvecklats flera snäpp den senaste tiden och i onsdagens segerlopp behövde han inte spela ut hela sitt register.

■■Axel Ruda har vunnit två V75-lopp i vinter. En nyckel till framgångarna är ändrade rutiner som har gjort att hästen hittat sig själv.

Axel Ruda vann höll undan från spets och samtliga V86-vinnare på Solvalla toppade faktiskt från ledningen. Det var få hästar i loppen och det är ett stort hot mot sporten om det inte är fulla fält. Spelmässigt blir det ointressant och det ger även färglösa tävlingar.

Jag vet inte hur man ska fylla loppen. Kanske är propositionerna omoderna?

■■Åke Lindblom bjöd på segergest bakom egentränade Chapuy och min känsla är att han kommer att springa snabbt över kort distans i sommar.

Det här var andra gången i år V86-spelet saxade mot Norge. Tanken var att Bjerke skulle arrangera tävlingarna men Oslo kommun satte stopp och loppen flyttades till Momarken – inte så långt ifrån de värmländska skogarna.

Dessvärre var det kraftig dimma och det blev ingen höjdarkväll rent upplevelsemässigt med dåliga tv-bilder men det är så klart faktorer som är svåra att påverka.

V86-spelarna var dock med på noterna. Omsättningen var 28,4 miljoner, vilket var en miljon högre än när Solvalla och Bjerke körde V86 i januari.