GRUNDERNA
Travspel i Sverige är så kallat totalisatorspel. Förenklat innebär det att du spelar mot andra spelare.
En nyckel till framgång är därför att våga tro på dina egna idéer.
Att hitta sina idéer och vinnare går att göra på många sätt. Det finns de som lägger timmar på statistik eller i lopparkivet på atg.se för att kolla hästarnas tidigare prestationer, det finns de som följer tipsen från experter som exempelvis i SportExpressen och till de som spelar på nummer eller hästnamn. Och för ett enskilt lopp finns inget facit vad som är den bästa metoden, alla kan vinna.
I längden vinner dock i regel den som har mest kunskap bakom sitt spel. Det är därför travspel kallas för ett skicklighetsspel.
Men för att bli framgångsrik med sitt spel på trav räcker det inte bara att hitta vinnaren. För om alla hittar vinnaren blir återbetalningen på spelet låg.
Det är därför det är viktigt att hitta ett spelvärde på sina spel, oavsett vilket spelform man väljer. Den vinst man siktar på måste därför harmonisera med den strategi med vilken man väljer sina spel.
STARTLISTAN
I praktiken all information du behöver för att hitta vinnarna finns att läsa i travprogrammet. Nedan följer en detaljerade genomgång av SportExpressens startlistor.

SPELFORMERNA

V75 är det största så kallade streckspelet – det omsätter helt enkelt mest pengar. Det körs vanligtvis på lördagar, men ibland är det även extra V75-omgångar och spelet erbjuder vinst på 7, 6 och 5 rätt.
Prispoolen fördelas mellan de som har sju, sex och fem rätt. 40 % av potten går till sjuorna, 20 % till sexorna och 40 % till femmorna.
Det går att spela på atg.se och hos ombud, men det fungerar på samma sätt – du fyller i en kupong som du lämnar in.
Det går dessutom att spela V75 på Tillsammans. Klicka här för att läsa mer om Tillsammans.
Jonas Noreens V75-knep
– När det gäller V75 försöker jag alltid ha minst en spik. Därefter något kortlopp på två, tre hästar för att sedan kunna gardera på i övriga lopp. Själv föredrar jag reducerade system – där en bra rank är det absolut viktigaste för framgång, säger Jonas Noreen – mannen bakom populära "V75 i Sista Minuten"-tipsen.

V86 fungerar på ungefär samma sätt som V75, men det är åtta lopp i stället för sju, och det erbjuds vinst på 8, 7 och 6 rätt. Radpriset är lägre - nämligen 25 öre.
Omsättningen är också klart lägre än på V75. V86 är varje onsdag!
Jonas Noreens V86-knep
– Det är nog smart att inte krångla till det vad gäller onsdagarna. Åtta lopp är svårt och skrällarna biter extremt bra. Så att spika, till exempel, två favoriter behöver inte vara fel. Man kan ändå bli rikligt belönad, säger SportExpressens V86-expert Jonas Noreen.

Top 7 är spelet där det handlar om att hitta de 7 första hästarna i ett lopp i rätt ordning.
– Det är lättare att hitta vinnaren i ett travlopp än att hitta tvåan, lättare att hitta tvåan än trean och så vidare. Det bör man ta fasta på då man lägger upp sitt Top 7-spel. Och: Favoriter underspelas konsekvent som vinnare på spelformen - men överspelas rejält på placeringarna 2-7! säger Jens Sjödén.

Grunden för V65 och V64 är att hitta vinnarna i sex avdelningar. De skiljer sig på så sätt att V64 har tre vinstgrupper, och V65 bara två.
Radpriset på båda spelformerna är en krona. Det finns möjlighet att spela bara för sex rätt på både V65 och V64.
Jonas Noreens tips
– På V64 tycker jag att det är givet att spela endast för sex rätt i de allra flesta fall, då utdelningen på fyra rätt ofta blir utan. Vad gäller V65 är det däremot inte lika givet då det bara är två vintpooler. Där får man anpassa mer efter hur omgången ser ut, säger Jonas Noreen.

Dagens Dubbel går ut på att hitta vinnaren i två lopp – normalt de två sista loppen i dagens största spelform (V75, V86 eller V64). Sedan multipliceras de två hästarnas DD-odds.
LD är exakt samma spel, men det spelas – precis som namnet antyder – under lunchtravet. Omsättningen är mycket lägre än DD, och även om det inte påverkar utdelningen – eftersom den styrs av odds – så kan det vara värt att ta med då man värderar oddsen.
Eskil Hellberg om DD
– Precis som med allt spel gäller det att hitta överoddsen. Två lopp ökar risken för att något oförutsett kan hända jämfört med ett lopp. Samtidigt finns oftast många bra speltillfällen på Dagens Dubbel. Ser en DD-omgång lätt ut och favoritoddsen är hårt spelade är det bättre att hålla i "degen" och vänta till bättre speltillfällen dyker upp, säger Eskil Hellberg.

Vinnare går helt enkelt ut på att hitta vinnande hästen i loppet – och oddset sätts med en så kallad totolisator. De hästar som är mest spelade får således lägst odds, och tvärtom.
När det kommer till platsspel gäller det att tippa en häst som är bland de tre främsta i loppet.
Eskil Hellbergs Vinnare-tips
– Vinnare är roligt att spela och ju mer påläst du är desto större chans har du att gå plus. Vilket pris du får på en häst är alltid avgörande. Tror du att vinstchansen är högre än 50 procent är odds över dubbla pengar spelbara. Ju högre odds desto högre spelvärde. Skulle oddsen däremot vara under 2,00 kommer du på sikt aldrig att vinna pengar på just den typen av spel.
Eskil Hellbergs Plats-tips
– Plats är lättare att vinna pengar på i och med att det "räcker" att din häst kommer bland de tre främsta. Samtidigt går det inte att spela till vilket odds som helst. Även om chansen är stor att din häst är bland de tre främsta går det inte lira till oattraktiva priser.

Trio och Tvilling går ut på att hitta de tre första, respektive de två första i loppet. På de här spelen kan du ta betalt då du tror att en högoddsare kommer göra det bra i loppet, men kanske inte vinna.
Fredrik Edholm om Tvilling
– Lite beror på årstiden. Sommartid är det ofta spets och rygg ledaren som är etta och tvåa. Men under vinterhalvåret är det mera form som gäller och guldkornen finns då att bygga på hästar som inte fått chansen men ändå visat form.
Fredrik Edholms Trio-tips
– Spelar jag de gånger som jag tror mig ha en Vinnare till minst 6-7 ggr pengarna. Är du rätt ute då och får med en skräll som tvåa eller trea, då får du höga odds. Men inget spel som man ska spela frekvent med låga insatser. Välj ut dina strider med omsorg, då kan du gå plus på Trio.

De mindre streckspelen, V5, V4 och V3 fungerar ungefär som V64, V75 och V86. Omsättningen och utdelningen är dock i regel lägre, då de omsätter mindre.
Det krävs att man har alla rätt för att vinna pengar.
Fredrik Edholms tankar om V5
–Detta är och har alltid varit ett av mina favoritspel. Fem lopp är inte lika marigt som sju... Gyllene regeln för att spela V5 är att du har en spik som du tror på. Fyra lopp kvar. Antingen så spelar jag reducerat eller så har jag ett matematiskt lopp med två-tre hästar. Då finns det plats med rejäl gardering i tre lopp och på V5 blir det oftast bra betalt på två skrällar och oftare utbetalning jämfört med V75. Har du dessutom en spik som inte är favorit är det guldläge. Spelar du med två-tre kompisar får du bra täckning för en kupong som kostar under tusenlappen, säger Fredrik Edholm.
Edholm om V4
– Samma sak här. En spik är ett måste om du ska vinna större pengar. V4 –utdelningen har sjunkit lite med åren, mest beroende på att det är fler som spelar V4 och det gör att det krävs någon ordentlig skräll för att du ska få bra utdelning. Här är jag inte lika förtjust i att spela reducerat, då spelar jag hellre med två helgarderade lopp och max tre-fyra i raden i två övriga lopp. Och finns det en favorit som du tror vinner men som är streckad på mer än 80% – stå över.
Fredrik Edholm om V3
Underskattad spelform. Utgångsvärdet på en betrodd häst är ofta lågt. Men det händer ofta att det rensar "onormalt" bra i de två återstående loppen. Dels är många rädda för att spricka och sprider andelarna på fler hästar vilket medför att 90% av kvarvarande andelar kan försvinna på en sexoddsare i V3-2. Och så fortsätter det i V3-3... Men den röda tråden är precis som på V5 och V4 – du måste ha en idé att bygga på. Att exempelvis spela 3x3x3 (270 kr) på V3 brukar inte vara hållbart i längden.
ATG Tillsammans
ATG har en samlingssajt för andelsspel på V75 och V86. Vill du veta mer om den – klicka på länken