Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelproffset Daniel äger tre finalhästar

Spelproffset Daniel Olenklint äger två hästar i finalen till Svenskt Travkriterium och en i Svenskt Trav-Oaks.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Tränare och kuskar är oftast de som får stå i rampljuset före, efter och under travlopp. 

Men inför årets finaler i Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks går det faktiskt att argumentera för att huvudpersonen är hästägare. 

Vem? Spelproffset Daniel Olenklint, som tycker hästägarna borde uppmärksammas mer. 

– Det finns inte ett överflöd direkt, säger han. 

Att Daniel Olenklint har många strängar på sin lyra är knappast en underdrift. 

Han har varit oddschef på Unibet, en lovande junior i Malmö FF och har genom åren dragit in flertalet storvinster på spel. 

Travintresset kom senare, men har allt eftersom tagit över stora delar av spelproffsets liv. 

Olenklint äger, och har ägt, flera framgångsrika travhästar – men har som hästägare kanske aldrig stått inför en lika intressant helg än den som väntar nu. 

I finalen till Svenskt Travkriterium är han med och äger Donizetti (50 procent), Indy Rock (25 procent) och i finalen till Svenskt Trav-Oaks fick Olenklint med Isabelle Cash, som han fött upp tillsammans med hästens tränare Timo Nurmos. 

”Det är oftast en tuff bransch”

När SportExpressen når spelproffset har han nyss blivit intervjuad av produktionsbolaget Kanal 75 och tidigare i veckan blev han porträtterad i facktidningen Travronden, där han också skriver tipskrönikor. 

Hur gillar du uppmärksamheten? 

– Det fungerar. Jag förstår att det finns intresse med tanke på att alla tre hästar gick vidare. Det är också kul när hästägare får uppmärksamhet. Det finns inte ett överflöd av hästägare direkt. 

Tycker du hästägare får för lite uppmärksamhet?

– Jag tycker de kan uppmärksammas mer. Det är oftast en tuff bransch. Det är fler hästar som inte blir bra än som blir bra. Hästägarna är viktiga och sponsrar ju sporten.

”Långbent, snygg och klassig” 

Kriteriefinalisterna Donizetti (som tränas av Jerry Riordan) och Indy Rock (Johan Untersteiner) budade han hem på Elitauktionen 2019. 

– På något sätt lyckades jag få med mig båda hem. Det är naturligtvis väldigt speciellt. Donizetti var vårt huvudmål på auktionen. Han var en av flera hästar vi hade studerat noga inför och när jag sedan fick se honom på auktionen var jag väldigt nöjd med vad jag såg. En långbent, snygg och klassig häst som jag verkligen gillade. 

– Jag och min kompis Björn Lanner hade honom som förstaval och han gick ju ganska tidigt. Priset landade på 525 000 och det är ju stora pengar men vi var nöjda med att få honom till det priset. 

Indy Rock var betydligt billigare och där är även det tidigare fotbollsproffset och fotbollskommentatorn Glenn Strömberg med och äger. 

– Indy Rock hade vi inte scoutat lika mycket innan men när jag fick syn på honom på stallområdet tyckte jag det såg spännande ut. Jag noterade att det var en häst efter Readly Express och att mamman var L.Dees Roccy, så hästen har bra blod från USA. Efter att ha tittat lite mer och tittat på videon så var vi med och bjöd även där. Honom fick vi för 250 000 kronor. 

Hur blir man bra på att se vilka hästar som är bra eller inte? 

– Jag har lagt ner mycket tid på att försöka lära mig det i alla fall. Jag har fått mycket hjälp av Stefan Hultman och har varit på otaliga auktioner med honom. Jag har även pratat en hel del med Marcus Lindgren och Daniel Redén. Jag hade ju Tobin Kronos hos Daniel och lärde känna honom litegrann också. Jag är också väldigt frågvis. Vill man bli bättre måste man fråga de bästa och lära sig av dem. Det är svårt att bedöma hur bra man är men tack vare de herrarna har jag lärt mig något i alla fall. 

”Timo skryter inte i onödan” 

Oaksfinalisten Isabelle Cash är döpt efter spelproffsets dotter och henne har Olenklint dessutom varit med och fött upp. Spelproffset äger nämligen mamman Xena Brick tillsammans med Timo Nurmos. 

– Xena Brick vann ett försök till Oaks och var andrahandsfavorit i finalen. Men det blev en omstart och hon galopperade. Hon var favorit bakom Fascination som vann loppet. Nurmos var egentligen på väg att trappa ned på uppfödningen men sa att det är sådana ston som man ska avla på. Så vi tog ner henne till Frankrike och efter lite strul i början lyckades vi få henne dräktig med Ready Cash och det blev ett sto som nu är Isabelle Cash.

– Timo är ju lite hemlighetsfull och skryter inte i onödan men jag fick lite indikationer på att hon var väldigt nöjd med henne i träning i höstas. I juni dök hon upp i startlistorna och har imponerat efter det. Avslutningen i försöket var väldigt snabb. 

”Jag passar på den...” 

Olenklints finaltrio är i skrivande stund relativt jämnt spelade på V75. Donizetti (spår fyra) och Indy Rock (spår 7) är bland de mer spelade hästarna bakom den klara favoriten Francesco Zet. Isabelle Cash är just nu spelad till runt 10-11 procent i Oaks.  

Hur värderar du dina chanser på lördag? 

– Jag tycker Francesco Zet är korrekt favorit i Kriteriet. En väldigt kapabel häst. Där bakom är det jämnt. Mina två hästar ska räknas tidigt där bakom. Isabelle Cash imponerade i försöket men det gjorde flera andra också. Det är en extremt tufft final. Det är 8-10 hästar som känns riktigt bra. Det känns rimligt att hon är spelad till runt 10-11 procent.  

Vad gör du om någon av dina hästar vinner? 

– Jag passar på den. Jag hoppas bara att hästarna är friska och krya. Det är tre bra hästar men konkurrensen är tuff. Jag har varit med för länge för att spekulera. Det är mycket som kan hända i ett travlopp. Jag ska försöka njuta men det kommer nog bli svårt när det är så mycket nerver och anspänning. 

Till sist, har du något V75-drag inför lördagens tävlingar?

– 7 Saga Doc i V75-3 vill jag varna för. Stod för en toppspurt senast!