Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spekulationerna var rent nonsens

Foto: MA / MVA Foto

I går kördes den 15:e upplagan Unionskampen på Färjestadstravet.

Det blev en väldigt minnesvärd duell mellan två norska hästar och favoriten Odd Herakles hade nosen först på mållinjen.

Nioårige Odd Herakles har tillhört den äldre eliten ett tag, men det är först i år det lossnat på allvar. På hemmaplan har det blivit segrar i både Alm Svartens Äreslöp samt Norskt Mästerskap. 

Och i dag kunde han lägga till seger i Unionskampen på meritlistan.

Det spekulerades i att han kunde vara lite nedsatt av täta starter då han var duktig tvåa i Nordiskt Mästerskap i Finland förra helgen och att resorna kunde spela honom ett spratt.

Rent nonsens skulle det visa sig.

Kusken Tom Erik Solberg lämnade inget åt slumpen. Han körde resolut till spets och trots enveten press av Roli Eld höll man till tränaren Lars O Romtveits stora glädje på fina 1.20,3/2 140 auto.

– Han slutar aldrig att förvåna mig. Han har haft form länge och till saken hör att han haft dåliga spår många gånger. I dag hade han läge för att nå ledningen tidigt och då förstod jag att det skulle vara en bra chans. Han avslutade 1.15 i spåren i Finland.

– När vi kom hem från Finland förra helgen märkte jag snabbt att resan inte påverkade honom. Hästen var väldigt pigg och sprallig i hagen redan på måndag morgon och det var ett bra tecken.

Gårdagens seger var den 37:e hittills och Odd Herakles närmar sig sju miljoner i insprungna pengar.

Den fortsatta matchningen är inte spikad för Odd Herakles. Men vi kan räkna med att han dyker upp på Solvalla i Elitkampen i vår. Ett lopp där man inte nådde några framgångar i år från bakspår på en smetig bana. Med bättre förutsättningar 2020 är han definitivt en av förhandsfavoriterna. 

Stort överbetyg utdelas även till måltvåan Roli Eld som gjorde lopp av det hela och duon hade gott om luft ner till trean. Det blev en duell som man kommer ihåg länge!

Norrmännen är svårslagna i Unionskampen. Sedan 2005 är det endast Stamping och Odin Tabac som fixat svenska segrar.

■ ■ ■

Veijo Heiskanen var med om en otäck olycka på väg hem från Solvalla i onsdags då man krockade med en älg. Tack lov klarade han sig undan med mindre blessyrer.

Från sin plats på stallbacken fick han lite plåster på såren då han fick se Björn Goop lotsa runt Smevikens Cruiser (V75-3) till seger via ett rejält slutvarv i spåren.

– En riktigt skön seger. Jag sade till kusken att inte smyga invändigt utan att han verkligen skulle ge honom chansen, kommenterade Heiskanen.

Sällsynt prestation av en häst som är streckad på en procent...

■ ■ ■

Erlend Rennesvik körde ett perfekt lopp med skrällen Ibra Boko i V75-2. Snabbt till spets för att släppa till betrodde Victory Road. Sedan blev det fritt fram när ledaren galopperade på sista långsidan och 27-oddsaren var ohotad. 

Visst, många gjorde bort sig med galopp men 1.14,5 över 3 140 meter är starka papper i lägsta klassen.

– En väldigt fin och cool häst. Jag trodde att han skulle vara gynnad av att tävla med körspö och hade på känn att det skulle bli en framskjuten placering, sade Rennesvik, som tidigare bland annat jobbat åt proffstränaren Marcus Lindgren i Halmstad.

■ ■ ■

Jätteknall även i Gulddivisionen där Ragazzo da Sopra vann från ledarryggen.

Perfect Spirit var inte till sin fördel den här dagen och var slagen långt före mål.