Foto: JK / KANAL 75 AB
 Foto: JK / KANAL 75 AB

Souloys straff i Norge kortat

Publicerad

Fabrice Souloy dömdes i juni till 15 års avstängning för doping i Norge.

Den franske tränaren överklagade dock det hela, och Appellkomiteen sänker nu hans straff till tio års avstängning.

– Vi ser det som att DNT:s appellkomité har gjort en grundlig värdering av båda sidornas argument, säger Svein Morten Buer i ett pressmeddelande. 

Fabrice Souloy dömdes i juni till 15 års avstängning för doping i Norge.

Den franske tränaren överklagade dock det hela, och Appellkomiteen – som är den högre instansen – har valt att reducera straffet. 

I domen anger Appellkomiteen varför man valt att sänka straffet.

Det är dels för att de vill kunna använda hela straffskalan, med tanke på att det kan komma värre fall.

15 års avstängning för en 50-åring är detsamma som livstid.

"Grundlig värdering"

De anger också varför de landat på tio års avstängning:

Kommittén menar att det handlar om överlagd doping. 

Det rör sig om hästar som har konkurrerat på allra högsta nivå. 

Det norska travförbundet har kommenterat det nya straffet:

– Vi ser det som att DNT:s appellkomité har gjort en grundlig värdering av båda sidornas argument. De har behandlat alla invändningar som Fabrice Souloy hade mot Domskomitténs värderingar. De likväl funnit det bevisat att att han begått ett brott mot dopingreglerna, säger Svein Morten Buer i ett pressmeddelande. 

Jämför med Johaug

Souloy har företrätts av advokaten Staffan Uvabäck i ärendet, och han har uttalat sig i facktidningen Travronden.

 – Det är glädjande att man valt att reducera straffet, men samtidigt är jag fortfarande bekymrad gällande det faktum att man fortfarande anser att det gjorts med uppsåt, och att det inte handlar om oaktsamhet eller grov oaktsamhet, som vi vill få det till. Fabrice Souloy har bara följt sin veterinärs råd, han har precis som exempelvis Therese Johaug förlitat sig på medicinsk expertis. Därför tycker jag det är anmärkningsvärt hur Appellkommittén inte alls valt att kommentera eller ta Fransesco Allesandrinis vittnesmål i beaktning. Hade man gjort det, hade de förmodligen gjort en helt annan bedömning, säger Staffan Uvabäck till facktidningen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag