Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sömnigt ST – det är dags att agera

Coin Perdu förra året.

Nu Global Welcome.

Svante Båth tog andra raka segern i Uppfödningslöpingen.

Svante Båth och unghästar. Det är ungefär som kladdkaka och vaniljglass. Med andra ord, en kanonkombination!

Årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning blev en uppvisning av tvåårige Global Welcome. Trots ett tufft lopp utvändigt ledaren stegade han bara undan hur enkelt som helst.

Tvåa i mål? Jodå, även där Svante Båth-tränat i form av Attraversiamo som avslutade riktigt snyggt.

1,4 miljoner kronor fyllde vinnaren på kontot med (premiechansad och därmed dubbel prissumma) och hästen ger verkligen ett moget intryck för sin ringa ålder. Förhandsfavoriten Smokin Joe hade inte sin bästa dag och var tidigt slagen från ledningen.

– Svante Båth är fantastisk och jag är tacksam att vi har ett så bra samarbete. Global Welcome är riktigt rejäl. 500 kvar tänkte jag nästan; kan det vara så här enkelt, sa Erik Adielsson.

För tredje året i rad vann en treåring (från startvolten) Johan Jacobssons Minne. Loppet avgjordes nästan direkt på ”KÖR!” när Neelix travade i väg fint samtidigt som Robert Bergh bakom favoriten Spickleback Face inte fick någon pangstart. Bamsingen Neelix drog på i lagom fart där framme och det kändes stensäkert hela vägen. Favoriten kämpade på bra på avstånd men syntes aldrig med reell segerchans. Banrekord!

– Han vann hur lätt som helst. Jag hade känslan på förhand att om jag kunde få honom rätt från start så skulle vi komma till spets och sedan skulle övriga vara chanslösa. Och jag hade rätt igen. Jag tror att han kommer att duga långt i Derbyt nästa år om han fortsätter att utvecklas, sa Adrian Kolgjini.

Team Kolgjini hade en blandad dag resultatmässigt, men stallet ramade i alla fall in omgången. Guldracet var väl inte det mest spännande lopp som skådats, sedan Dante Boko tidigt kom till front. Men ingen skugga ska falla över vinnaren som såg lysande ut – även med skorna på var han helt överlägsen.

I dessa tider när hästarna inte får springa utan skor (skotvång till sista februari) är det klart att spelarna går i gång lite extra på huvudlagsändringar – och speciellt jänkarvagn. Precis de ändringarna gjorde Stefan Persson på Man of Steel. Och efter en vass värmning steg procenten och hästen trycktes ned rejält på toton. Men det visade sig vara synnerligen motiverat. 

Fyraåringen rasslade iväg från start och i hetsig stil öppnade han första halvvarvet på 1.08. Upp till varvet kom man på raska 1.10,7. Men vad gjorde väl det? Man of Steel gled undan enkelt och det var en imponerande uppvisning. Men det blev nästan för mycket av det goda och det kunde ha tagit stopp redan innan start.

Det ska dock sägas att Man Of Steel visat fin kapacitet även innan vagnbytet – så hur mycket det påverkade är svårt att veta.

Ett annat ”stallskrik” som höll var amatörtränade Demolition Man F. För dagen med Peter Untersteiner. Och första gången med jänkarvagn. Tränare Bengt A Nilsson tog således sin största seger.

Frågan är hur länge Svensk Travsport ska vänta innan man inför obligatorisk vagninformation, precis som man gjort med balansen?

Sömnigt var ordet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!