Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solvallas vd: ”Det var överraskande”

Foto: LARS JAKOBSSON © Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Nu kan Sveriges travbanor snart börja släppa in folk igen. 

Ett besked som överraskade Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

– Det var lite ridå ner förra veckan, säger han. 

Under tisdagen meddelade regeringen att det från och med den 15 oktober kommer tillåtas 500 sittande personer på idrottsevenemangen runtom i landet. 

Ett besked som även öppnar för publik på landets travbanor. 

Redan den åttonde oktober kommer det dessutom vara tillåtet med fler än 50 personer på restaurangen – vilket Solvalla kommer utnyttja. 

– Det var lite överraskande måste jag ändå säga. Det var lite ridå ner förra veckan men att ridån gick upp igen var ju synnerligen positivt. Vi lever ju mycket på restaurangverksamheten, så det kan vi hantera väl, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

Ältar inte Kriteriehelgen: ”Det går inte” 

Känns det lite surt att beskedet kommer ett par dagar efter en av årets största travhelger, Kriteriehelgen, där ni inte fått ha någon publik? 

– Vi var lite inställda på det. Det första beskedet var ju att det skulle börja gälla 1 oktober så det hade vi ställt in oss på. Så jag hade redan varit ledsen… Men det går inte att lägga tid och kraft på det. Jag förstår att man måste sätta datum. 

Vidare berättar Jörgen Forsberg att de ska ha ett möte under eftermiddagen för att reda ut alla oklarheter kring hur många personer som får befinna sig i restaurangen kontra läktaren samtidigt. 

– Vi har restaurangkapacitet för 500 personer och kan ändå sitta glest då. Vi har funderat tidigare på om vi ska sätta 250 i bistron och 250 på a-läktaren där vi har numrerade platser. Men det här kom lite plötsligt så vi ska ha ett möte i eftermiddag. Sedan förstod jag inte riktigt om Folkhälsomyndigheten fortfarande skulle ha något att säga om det. Om jag förstod det rätt handlar det om 500 personer utöver de aktiva, men jag måste ha det på papper först, säger han. 

”Det har varit lite svårt att förstå” 

Han medger också att det ekonomiskt fortfarande finns frågetecken, även om det inte råder några tvivel om att banan kommer öppna så fort som möjligt. 

– För oss är det på gränsen att det ens blir lönsamt beroende på hur många det är. Vi har alkoholtillstånd som gör att det krävs vakter och det krävs så klart även städning. Ett år när vi förlorat mycket pengar måste vi hitta en ekonomisk hållbar modell när vi öppnar upp som gör att vi inte förlorar mer pengar. 

Solvallas vd fortsätter: 

– Men vi kommer öppna den 8 oktober. Vi kör lunch på fredagen den 9:e där så då kan man kolla på trav och äta samtidigt. Vi drar i gång fortare än fan, säger han och skrattar. Det här har vi väntat på länge. 

Jörgen Forsberg är också noga med att påpeka de kommer fortsätta följa Folkhälsomyndighetens restriktioner. 

– Solvalla har respekt för smittoläget och vi måste alla bidra till att göra vad vi kan för att få stopp på det här eländet. Men det har varit lite svårt att förstå att vi varit tvungna att hålla oss till 50 personer.