Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Solvalla kan byggas om

Foto: Janet Pers Sparthan / TR Media
Foto: TR BILD / TR Media

En 1 200-metersbana på Solvalla inom några år?

Det är en möjlighet som tittas på när nationalarenan inom en snar framtid kan genomgå stora förändringar. 

– Det är absolut inget som är hugget i sten, men det är en möjlig lösning, säger den nytillsatte styrelseordföranden i Stockholms Travsällskap, Anders Holmgren, till SportExpressen.  

Tidigare i år skickade travbanan Jägersro ut ett pressmeddelande med de första ritningarna på deras nya travcenter. 

Själva beskriver de banan som ”Europas ledande travcenter” och sommaren 2024 är tanken att deras nya 1 400-metersbana ska invigas. 

Men även Solvalla kommer inom en överskådlig framtid genomgå stora förändringar, det berättar Anders Holmgren, som i måndags valdes in till ny styrelseordförande i Stockholms Travsällskap.  

Vill bygga om stora delar av Solvalla 

Nu kan SportExpressen berätta att en av möjligheterna som tittas på är en 1 200-metersbana. Den nuvarande banan mäter 1 000 meter. 

– Det är en fråga som vi tittar på. Solvalla kommer de närmaste åren att genomgå en förändring. Vi tittar på att bygga om stora delar av Solvalla. Det handlar om läktare och mycket annat. Då tittar vi också på möjligheten att ha en 1 200-metersbana. Det är absolut inget som är hugget i sten, men det är en möjlig lösning. Det är en lös tanke, säger han. 

Hur långt fram skulle det kunna vara? 

– Man bygger ju inte bara om en bana utan det blir ju en del i en helhetslösning där man bygger om läktare och annat. Där har vi som mål att runt 2025-2026 kunna ha något på plats. Sedan ligger beslutet utanför våra händer. Det är främst Stockholm Stad som har sista ordet gällande detaljplanen för området. Men vi tittar absolut på de tankarna. 

Helt ny arena klar inom tio år? 

Anders Holmgren fortsätter: 

– Tanken är att Solvalla ska vara en helt ny arena inom tio år. Sedan måste man komma ihåg att Solvalla har helt andra förutsättningar än andra travbanor. Vi har en arena som är anpassad för 30 000 personer, men den arenan behöver vi bara två dagar om året. Sista helgen i maj. Övriga dagar behöver vi en arena som är anpassad för 3 000 - 5 000 personer. 

Enligt Anders Holmgren kommer de relativt snart kunna presentera en mer tydlig plan. 

– Inriktningsbeslut på att vi ska göra förändringar finns. Men detaljerna är inte klara. Jag tror dock vi är nära att kunna presentera en tydlig plan, sedan har medlemmarna i sällskapet sista ordet.