Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Adolfsson jagar trippla(!) SM-tecken

Rajesh Face tillsammans med Sofia AdolfssonFoto: LENA EMMOTH/TR BILD

Sofia Adolfsson ser framemot tre fina chanser till att bli svensk mästare på lördag.
I Monté-SM rider hon Rajesh Face som funnit nya växlar under sadeln. 

– De två senaste loppen med honom är bland det häftigaste som jag har upplevt på en travbana, säger hon. 

Den meriterade montéryttare Sofia Adolfsson är tillbaka på riktigt efter den fraktur hon ådrog sig i knäet för drygt ett år sedan. I år har hon ridit och kört in cirka 1,3 miljoner kronor – och på lördag deltar hon i tre SM-lopp, Monté-SM, Montéryttar-SM och Dam-SM. 

Att ta sig till SM är ett mål som hon har varje år och 2017 tog hon hem dubbla titlar. 

– Det är stort tycker jag, det ska bli jättekul. Det kommer att vara mycket nerver när det är tre stora lopp. Vi får göra det bästa utav det, säger Sofia Adolfsson.

Rajesh Face bästa chansen 

Bästa chansen på förhand är Adrian Kolgjinis träningsadept Rajesh Face, hästen som på senare tid har visat sig vara en av Sveriges bästa montéhästar. I år har Adolfsson vunnit två större lopp med hästen.  

– De två senaste loppen med honom är bland det häftigaste som jag har upplevt på en travbana. Det är klart att man är väldigt pirrig, man har förhoppningar när man vet att han har en sådan fantastisk hög nivå, säger Sofia Adolfsson och fortsätter: 

– Det ligger en hel del press på mig också, när man rider en sådan här fin häst så gäller det att förvalta det väl. Det är ett otroligt fint SM-lopp och många hästar som inte har startat i monté tidigare. Det känns öppet och lite nervöst. Det ska bli jätteroligt.

”Många är bra direkt”

Hur ser du på att det finns hästar med i startfältet som inte har startat i monté tidigare?

– Det är både och. Rajesh vann sin första montéstart och det föll väl ut direkt. Många hästar gör väldigt bra prestationer direkt. Jag vet att det har varit diskussioner tidigare år om att man inte ska låta oprövade montéhästar vara med eftersom att det är ett streckspel och kan lämna ovisshet åt spelarna. 

Sofia Adolfsson tror dock att ekipagen är väl förberedda. Hon hoppas också på att det ska bli ett välridet lopp som kan ge ringar på vattnet för montésporten.

– Jag hoppas att de som anmält till ett så här stort lopp har testat sina hästar hemma och sett att det funkar, jag tror inte att man chansar i ett sådant här lopp. 

– Jag tycker att det är viktigt när det är streckspel att vi som rider och de som har starthästar med tänker på att det ska se bra ut. Loppet måste ridas fint så att vi kanske kan få fler chanser på V75. 

Bra att veta när man spelar på monté-SM enligt Adolfsson

Hästarna sitter inte fast lika ofta, och nu på lördag på Åby så är det även open stretch. 

 

Hästar som startat på längre distanser i vagn brukar även vara starka tillslut i monté.

Ryttarna spelar stor roll i montélopp men på lördag är det många duktiga som rider.

Alla hästar startar bakom bilens startvinge, även när en häst har ”bakspår” så är ekipaget bakom vingen.

Det är lättare att ta sig framåt och avancera även från spår längre ut i montélopp.