Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia Adolfsson borta länge – efter ridolycka

Sofia Adolfsson blir borta en längre tid Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Sofia Adolfsson råkade ut för en ridolycka i onsdags, något tidningen Sulkysport var först att rapportera om. 

En fraktur i knäet håller henne borta från sadeln i åtminstone sex veckor. 

– Det var odramatiskt men jag märkte direkt att det var något som inte stod rätt till med benet, säger montéryttaren. 

Under onsdagsförmiddagen råkade den framgångsrika montéryttaren Sofia Adolfsson, 28, ut för en olycka. Det var under ett träningspass som hon föll av sin häst.

Något Sulkysport rapporterade om i torsdags. 

– Det här är det värsta som har hänt mig tror jag faktiskt. Det känns jättejobbigt men jag kan inte bara ligga och gråta, säger hon och fortsätter:

– Jag får försöka blicka framåt och försöka göra det jag kan för att bli bra så fort som möjligt. Även om jag inte kan påverka det så mycket. Det måste få tid att läka. 

”Gör väldigt ont”

28-åringen har en fraktur i sitt högra knä men behöver inte opereras. 

Däremot har hon haft oerhörda smärtor senaste dagarna och blir kvar ett tag till på Universitetssjukhuset i Örebro där hon just nu är inlagd. 

– De var osäkra på om de vill operera mig eller inte men i går (torsdag) tog de beslutet att jag inte skulle opereras. Sen har jag haft väldigt ont så jag har inte kunnat klara mig själv hemma. 

Hon får nu räkna med att vara borta en längre tid från tävlingsbanorna. 

– Eftersom det sitter i knäet får jag inte belasta eller rotera leden. Jag får inte använda benet alls. Just nu gör det väldigt ont också så jag vill inte gå på det. Det blir väl svårare längre fram när man inte tycker att det gör så ont. 

– Man får räkna med minst 6 veckor innan jag kan börja belasta benet fullt om det läker bra. Jag ska göra en ny röntgen om 3 veckor. Sen ska jag i dag eller efter helgen göra en magnetröntgen för att se om ligament och korsband är hela. Skulle de inte vara de så kanske jag måste operera en sådan skada. Men det tar jag då.

Inlagd på sin arbetsplats  

Hon beskriver olyckan som en ”baggis” och hon trodde först inte att hon skadat sig så illa. 

– Det var ganska odramatiskt men jag märkte ganska direkt att det var något som inte stod rätt till med benet. 

Sofia Adolfsson jobbar, förutom med att tävla travhästar, även som sjuksköterska på sjukhuset hon är inlagd på. Det är ortopeden som hon själv ligger inne på nu som i vanliga fall är hennes arbetsplats. 

– De frågade på akuten om jag ville ha en annan avdelning, att det skulle vara jobbigt att ligga på sitt jobb. Men jag kände att jag hellre ville ligga här, jag vet att jag får bäst vård på ortopeden. När man känt sig lite eländig så är det skönt att ha människor man känner runtomkring sig. 

”Kanske kastar mig upp i sulkyn”

Även om det är lite tungt nu är hon fast besluten om att komma tillbaka på topp. 

– Jag kommer att komma tillbaka och rida så mycket som förut, om inte alla övergett mig, det hade ju varit tråkigt. Jag ser det som att det blir en sporre att komma tillbaka. 

Men lite på att hon kommer att dyka upp på travbanor ändå under tiden. 

– Mina hästar kommer väl starta på så jag kommer väl halta med på lite trav och även om jag inte kan rida på sex veckor så kanske jag kan köra. Vem vet jag är väldigt våghalsig, jag skulle inte bli förvånad om jag kastar mig upp i en sulky.