Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snygg femling av formstark Kontio

Mellby Illusion var en av Jorma Kontios fem vinnare på Solvalla.Foto: Lars Jakobsson/TR Media

Sommaren 1966 vann Jorma Kontio sitt första lopp i Uleåborg.

Lånekusken var blott 13 år gammal och Kontio tycker fortfarande att det är väldigt roligt att vinna travlopp.

I december förra året passerade Jorma Kontio 11.000 vinster och med marginal är han Nordens segerrikaste körsven. Ulla Maija hette hans första vinnare och 67 år gammal är han fortfarande en toppkusk.

Det visade Jorma Kontio inte minst på Solvalla i kväll där han vann fem av tio lopp. Formstarke Timo Nurmos stod bakom fyra av segrarna och Katja Melkko en.

Inom V86-spelet imponerade Nurmos treåring Mellby Illusion. Explosive Matter-valacken fick tuff inledning i tredjespår till dödens och satt klorna i ledaren på imponerande sätt. Hästen har vunnit tre av av karriärens fyra starter och blir spännande att följa.

■■ För första gången kördes Nuncios lopp på Solvalla och passande nog vann Disco Volante.

Stefan Melander hittade Nuncio i USA och hos Solvallatränaren vann stjärnan inte minst Elitloppet 2016. ”Tarzans” duktige sprinter Disco Volante dundrade undan i ensamt majestät på starka 1.10,1a/1 640 meter i den första upplagan av Nuncios lopp.

Åbytravet har dubbla extraspår på målrakan och det händer ganska ofta att hästar vinner via ”snikspåret”, men på onsdagskvällen skedde något oväntat. Tyskfödda fyraåringen Jamiaca Ferro satt i femte invändigt när upploppsklockan ringde och hon hade långt fram till täten.

■■ Peter Ingves vred ner stoet på dubbla open stretch och efter ett rykande upplopp hann Jamaica Ferrro fram till seger.

Stjärna döpt efter hockeylegend

Mer finsk sisu fick vi se på Åbytravet genom Kurri Jari Boko och Veijo Heiskanen. Treåringen öppnade snabbt till ledningen och stack undan på läckert sätt. Han blir också intressant att följa.

Talangen är namngiven efter finske hockeylegenden Jari Kurri, som bland annat vann Stanley Cup vid fem tillfällen med Edmonton Oilers.

Jorma Kontios vinnare

Lee Harvey Bros (e. Readly Express), Timo Nurmos tränar

Ivanka Boko (e. Zola Boko), Timo Nurmos

Miss Halima (e. Mister J.P.), Timo Nurmos

Mellby Illusion (e. Explosive Matter), Timo Nurmos

Galileo Journey (e. Andover Hall), Katja Melkko