Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smaskig duell inför – men vi blev blåsta

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

En smaskig duell på papperet. 

Men den blev vi blåsta på.

Upset Face kunde räkna hem 150 000 kronor för ett joggingpass.

Årets finalfält i Svenskt Travderby kan bli något alldeles, alldeles extra. Det fullkomligt kryllar av högkapabla hästar i fyraåringskullen. Bara hoppas att alla vassa travare håller sig friska och krya – för då kan det bli en riktig holmgång senare i år på just Jägersro.

Två av dessa visade upp sig i årsdebut på V75 under lördagen. I ett fält med bara sju hästar var det dags för årsdebut för kanonerna Power och Upset Face.

Det var upplagt för en spännande duell på förhand, men den blev vi blåsta på tyvärr.

Mest dramatik var väl i starten när Brake Cooling höll på att snuva Upset Face på ledningen. Men Kolgjini höll emot knappt och väl i ledningen blev det sedan ett blufflopp. Eller ett träningspass, välbetalt sådant då det var 150 000 kronor i förstapris, om man så vill.

Det var löjligt låg fart mitt i loppet men farten ökades på den bortre långsidan. Det såg säkert ut för ledaren hela vägen och segern var aldrig i någon som helst fara. 

Han såg fin ut och gjorde sitt jobb. En bra start på året även om det blev billigt. Men det kan ju inte hästen rå för.

Power kördes snällt och valde att sitta kvar i rygg på vinnaren i stället för att kliva ut i ”dödens” 1 300 kvar och bjuda upp till kamp. 

Säkerligen många besvikna spelare som hade spikat Power och kände att de inte fick ”valuta för pengarna” – men samtidigt måste man förstå Robert Bergh som redan på förhand ”flaggat för” att det inte var årets viktigaste lopp. 

När hans häst inte heller uppträdde helt som han ville innan loppet var säkert valet ännu enklare att ge hästen en ryggresa.

Det är ju inte heller säkert att Power hade vunnit från utvändigt om ledaren. Långt, långt ifrån säkert…

– Det blev ju inget lopp, men han kändes riktig fin. Det var en passande årsdebut. Kungapokalen är hans första mål, men det stora loppet för säsongen är Derbyt. Jag tror att vi har en häst som kan vinna, sa Adrian efteråt.

Robert Bergh tog dock snabb revansch bakom segervane Van Gogh Z.S. Redan när startlistan kom i söndags har det snackats massor om hästen då det var anmält barfota runt om för första gången. Det brukar ha extra bra effekt på hästar efter Love You.

Och den här italienaren är just det…

Det var ändå nära att det gick åt skogen omgående då det nästan var galopp upp bakom bilen, men häst och kusk löste det snyggt tillsammans. När det strulet var över brakade ekipaget till front och sedan hölls ett jämnt, bra tempo. Motståndarna försökte men kom aldrig i farlig närhet. 

Plus till tvåan Victory’s Club som var tapper tvåa. Segrande sexåringen har inte ens 500 000 kronor på kontot men är kapabel att klättra snabbt i klasserna.

Jag ringde upp Bergh efter tävlingarna för att höra hans tankar om dagen:

Hur nöjd vad du med Van Gogh Z.S.?

– Han blev lite laddad från start, tog något felsteg men redde ut det. Det gick väldigt lätt för honom och jag hade en bra känsla att barfota skulle fungera fint. Det finns mycket utveckling kvar i honom och han kommer att fortsätta hävda sig väl på V75.

Dina intryck av Power?

– Han var knepig före loppet, laddad som tusan och för mycket på tårna. Sammantaget blev det bra att han inte fick chansen utan kunde coola ner sig och få ett lopp i kroppen.

Vad säger du till besvikna spelare som hade spikat?

– Man hamnar lite orätt som tränare, årsdebut är årsdebut och jag måste tänka på hästen även om det är V75. Han var stökig före loppet och då var det perfekt med en rygg. Man får köra efter hur det känns och det är svårt att göra alla nöjda.

Något annat att lyfta fram?

– Island Life mycket var mycket positiv som uppanmäld.

Johan Untersteiner selade ut sin stjärna Cyber Lane i ett kval till Paralympiatravet. Hästen fick hjälp av ett tufft tempo den första kilometern men behöver inte be om ursäkt för segern i årsdebuten. 

Han ”tuggade” på bra i spåren de sista 600 meterna och fångade precis in en tapper Velvet Gio kort före mål. 

Sjuåringen tjänade ”bara” strax över en miljon förra året efter en del strul. Räkna med att det kommer att trilla in mer stålar på kontot den här säsongen.