Thomas Åhlund, travtränare med V75-segrar på meritlistan under året, går till våldsam attack mot hur hans hästar behandlats i Norge. Foto: jagersro.se
Thomas Åhlund, travtränare med V75-segrar på meritlistan under året, går till våldsam attack mot hur hans hästar behandlats i Norge. Foto: jagersro.se

Slutar tävla i Norge: "Ett Kalle Anka-land"

Publicerad

Redan inför lördagens V75-omgång på Bjerke utanför Oslo väckte beslutet att köra loppet i Norge starka reaktioner.

Ett par dagar efter loppet är känslorna ännu starkare.

- Det är nästan löjligt. Man lägger ned så mycket tid på förberedelser och när man kommer dit är det bara Kalle Anka, säger tränaren Thomas Åhlund till SportExpressen.se.

Thomas Åhlund, till vardags amatörtränare på Bollnästravet som under året gjort avtryck på V75 och besökt dess vinnarcirkel med Vacqueyras, reste de dryga 65 milen till Bjerke utanför Oslo och lördagens V75-omgång.

Väl där möttes han av små boxar och röriga förhållanden runt omkring och i stallen, menar han.

- Hästarna vill ha lugn och ro för att kunna äta. Mina hästar är nervösa när de är borta, det blir ännu sämre när de ska stå i ett stall där det är full tävling på fredagen. Det far hästar fram och tillbaka, säger Thomas Åhlund.

"Inte godkända i Sverige"

Enligt Åhlund kunde inte hans hästar varken äta eller dricka före lördagens tävlingar. Han menar att de inte kunde komma till ro under natten.

- Det var små boxar, som inte ens är godkända i Sverige. Det finns ingen svensk bana som skulle göra på det viset om man hade hästar som skulle övernatta. Det for hästar in och ut, och högtalare med hög volym, säger han.

Redan i våras var Thomas Åhlund inställd på att sluta köra lopp i Norge. När han skulle över gränsen, tillbaka in i Sverige, fastnade han och hans hästar in i tullen.

- Jag är så jävla förbannad. Jag var till Nordmarken i våras, och redan då sa jag att jag inte ska åka mer i det där jävla Kalle Anka-landet. Veterinären hade inte skrivit på papperna som krävs när man ska tillbaka till Sverige, säger han.

"Det är för pengarnas skull"

Enligt Åhlund var boxarna på Bjerke alltför små för att vara godkända efter svensk standard.

- Det är så noga med djurskydd i Sverige. Och sedan får man sådana boxar att stå när det är fullt med tävlingar, säger han.

Varför tror du att V75 körs i Norge?

- Det är för pengarnas skull, att de ska ha ännu mer pengar in.

V75 körs i fler nordiska länder. Har du upplevt samma sak där?

- Nej, jag har inte varit i Danmark. Men i fjol. Finland var jag i förra året. Där var det jävligt bra allting. Det var inget sådant krångel.

"Jag kommer inte att åka dit"

Enligt Thomas Åhlund var helgens lopp det sista han genomförde på norsk mark. Och han vet vad han tycker om att V75 körs i Norge.

- Det är min starka uppfattning att det där jävla landet inte ska ha några fler V75-omgångar. Jag kommer inte att åka dit, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag