Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Slängd i fängelset – som att jag befinner mig i Kina”

Foto: TR Media/KANAL 75
Foto: TR Media / Lars Jakobsson/TR Media

I måndags dömdes travtränaren Peter Arnqvist till 3000 kronor i böter och tre veckors avstängning för olämpligt uppträdande mot en annan travtränare. 

Nu har Arnqvist beslutat att ta ärendet vidare. 

– Jag är slängd i fängelset och nyckeln är bortkastad utan att jag vet varför, säger Peter Arnqvist. 

– Vi kom fram till att det var ett lämpligt straff, säger Mats Kvint, måldomare på Halmstadtravet. 

En infekterad situation har uppstått på Halmstadtravet, där tränaren Peter Arnqvist straffats för olämpligt uppträdande. 

Arnqvist ska ha gett sig på en annan tränare verbalt och enligt måldomaren Mats Kvint ska han ha betett sig olämpligt vid flertalet tillfällen. 

Straffet: 3 000 kronor i böter och tre veckors avstängning. 

– Det här initierades från ledningen på Halmstadtravet. Sedan har vi gjort en internutredning. Det är väldigt unikt att vi blandar oss i något som händer utanför tävlingsdagarna. Hade det varit två personer där ord står mot ord får man lägga ner det och prata om det, säger Mats Kvint. 

– I det här fallet fick vi så mycket kött på benen att det blev ett ärende av det. Sedan fick vi slå våra kloka huvuden ihop och komma fram till vad vi tyckte var rätt. Då kom vi fram till att det ett lämpligt straff. 

”Annars är det ingen demokrati”

Peter Arnkvist har nu valt att ta ärendet vidare. 

– Det är som att jag befinner mig i Kina. Jag är slängd i fängelset och nyckeln är bortkastad utan att jag vet varför. Det är ingen som vill säga varför. De säger bara vissa grejer, att jag har spridit rykten om att en tränare har dopat sina hästar. Det erkänner jag och det är inte olagligt, säger Arnqvist när SportExpressen når honom. 

Känner du dig orättvist behandlad? 

– Om det finns en regel och jag brutit mot den, då ska jag stå mitt kast. Men jag ska samtidigt få en fair rättegång. Annars är det ingen demokrati. Jag måste få bevis på vem som har sagt vad. Jag måste kunna försvara mig innan jag får straffet. Det har jag inte fått chansen till här. De hotade mig med att jag skulle ligga jävligt lågt eftersom jag får ett litet straff. ”Vi vill inte kapa dig och ta din licens ett helt år”, sa de. 

Vilka har sagt det? 

– Mats Kvint, måldomaren på Halmstadtravet. 

”Mycket av det som påstods är en ren lögn” 

Mats Kvint själv delar inte uppfattningen om att han skulle delat ut något hot. 

– Absolut inte. Jag berättade för honom att vår ambition inte var att kapa honom eller dela ut något jättehögt straff. Jag uttryckte det som så att vi med det här straffet hoppas att det han hållit på med ska upphöra. Det fungerar inte med hot om man sitter i en måldomarnämnd. 

Peter Arnqvist hävdar även att en del av det han anklagats för inte stämmer. 

– Jag kommer ta vidare det här till civil rättegång. Jag säger inte att jag är guds bästa barn. Men vi lever ju i ett land där man ska få säga vad man vill. Mycket av det som de påstod är ju ren lögn. 

Sportchefen: ”Ingen hemlighet att det varit infekterat” 

Jan-Olof Molin är sportchef på Halmstadtravet, han menar att det varit infekterat på stallbacken under en tid. 

– Det är klart att det är en situation som inte är önskvärd. Det är ingen hemlighet att det varit lite infekterat på stallbacken den senaste tiden. Totalt sett är det ingen önskvärd situation. 

Står du själv bakom straffet? 

– Jag lägger inga värderingar i domarens beslut. Det är deras uppgift att döma. 

Är den infekterade situationen på stallbacken jobbig att hantera? 

– Vi har en förhoppning om att den ska förbättras i alla fall. Det är ambitionen. Att man ska kunna komma framåt på något sätt. Att vi hittar tillbaka till lite bättre samtalstoner.

Hur ser du på att Arnqvist väljer att ta det vidare? 

– Han är fri att vidta de åtgärder som han känner att han ska göra. Det är ett fritt samhälle vi lever i. Det är klart att han får göra det han vill, det ser jag inga större problem med.

Travronden var först att rapportera om händelsen.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!