Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Släng dig i väggen –fy fan vad häftigt”

Activated vinner Stochampionatet Foto: ATG LIVE

Spår tolv var inget som stoppade Activated i Stochampionatet 2019.
På upploppet kom Fredrik Wallins stjärnsto långt ut i banan – och slog av alla med sin spurt:

– Släng dig i väggen. Fy fan vad häftigt, säger en tagen tränare i TV12. 

På förhand trodde de flesta att det var Daniel Redéns fuxa Conrads Rödluva som skulle ta hem det mäktiga miljonloppet för de fyraåriga stona. 

Miss Sober tog hand om ledningen men efter drygt ett varv styrde Örjan Kihlström fram med fuxstoet. Det såg länge ut som att det skulle hålla hela vägen, men på bortre långsidan följde Activated med i rygg på Racing Brodda i tredjespår. 

När hästarna kom in på upploppet så var det tre hästar i bredd – och då var det Gävletränaren Fredrik Wallins Activated som var bäst. 

– Släng dig i vägen. Fy fan vad häftigt. Jag kommer inte att kunna få ut ett ord. Det är så häftigt att hon klarar av att växla ner de, säger en tagen tränare i TV12. 

”Största jag vunnit”

I sulkyn bakom Activated satt Carl Johan Jepson – och han summerade segern som rentav kanske den största i karriären: 

– Jag hade inte gett upp i sista sväng, även om jag inte visste hur mycket Örjan hade kvar, säger Jepson i TV12 och fortsätter:

– Frågan är om inte det här är det största jag har vunnit.

Han förklarade det senare i tv-sändningen:

– Känslomässigt är det nog det (största segern). Jag tror att jag har följt det här loppet sedan jag var 5-6 år. Som liten grabb trodde jag nog inte att jag skulle vinna det här loppet.

Wallin om rivaliteten: ”Är sällan betrodda” 

Det här var andra gången som Activated slog hårt betrodda Conrads Rödluva i ett miljonlopp. Tidigare i år skedde det nämligen i Drottning Silvias Pokal. 

– Rödluvan var väl sjuk igen. Fy vad häftigt, sa Fredrik Wallin hastigt i TV12 i sitt segerrus. Något han förklarade i tv-sändningen senare: 

– Det var väl lite taskigt. Men nu har vi slagit henne två gånger och vi är sällan så betrodda. Vi är bara väldigt stolta över vår häst. 

Men några ”hard feelings” verkar det inte vara mellan tränarna. Efteråt dök även Daniel Redén upp i TV12 och grattade Fredrik Wallin:

– Grattis, det var mycket bra. Hon (Conrads Rödluva) blev slagen av bättre hästar i dag.

Förstapriset var värt 2,4 miljoner kronor och segertiden skrevs till 1.13,2/ 2640 meter autostart.