Skriver historia – blir först i Sverige

Camilla Olsson och hästen Simon.
Foto: Privat

Efter nästan 30 år i USA är Camilla Olsson tillbaka på svensk mark. 

Då skriver hon historia som Sveriges första outrider. 

– Nu kommer allas blickar att riktas mot mig, säger den historiska ryttaren. 

En outrider är vanligt att se på amerikanska travbanor. Det är ett ridande ekipage vars uppgift är att se till att tävlingarna fortlöper tryggt. De kan hålla i hästar som är lite pigga innan start men även fånga in löshästar vid olyckor. 

Camilla Olsson har bott i USA i nästa trettio år och där kom hon i kontakt med yrket. Nu har travbanan hon jobbat på stängt ned och i kombination med det och annat så valde hon att flytta hem till Sverige. 

– Det är lite olika anledningar. Pompano Park stängde ju så det var inget trav kvar, mina föräldrar börjar bli äldre så jag vill vara med dem lite mer. Min bror har två barn som jag inte hade träffat. Det var familjen mest som lockade hem mig. 

”Det är jättenervöst”

Hon och hennes ögonsten, hästen Simon, har nu installerat sig på Åbys travbana och till veckan ska de göra sitt allra första framträdande. Det blir under tävlingarna på torsdag.

– Det är jättenervöst. I USA är det så vanligt. Nu kommer allas blickar att riktas mot mig. Det är lite pirrigt men jag litar på Simon, säger Camilla Olsson. 

Vad skulle du säga är dina främsta uppgifter som outrider? 

– Jag ska vara där för säkerhetsskull och försöka att lära de här starthästarna att de kan komma till mig och lugna ned sig om de är riktigt heta. Förhoppningsvis blir det inga olyckor så att jag inte behöver göra något annat än det. Annars är idén att jag ska försöka fånga in de (starthästarna) och få dem i säkerhet. 

Hur trivs Simon i Sverige? 

– Jag tror att han trivs jättebra. Han har fått sin lilla hage som han kan gå ut i, det var lite kallt i början men nu börjar det bli bättre, säger Camilla Olsson och skrattar. 

”Måste tacka honom”

Det är en hel del att fixa efter att ha bott i USA så många år. Till en början kommer Camilla Olsson att kombinera uppdraget som outrider med att jobba i sin brors butik. Hon är väldigt glad att hon kan fortsätta som en typ av hjälpryttare även i Sverige, och riktar tacksamhet gentemot en viss proffstränare. 

– Jag måste tacka Johan Untersteiner, det var han som kontaktade Jon Walter (Pedersen, sportchef, reds anm) på Åby, det var då vi ringde och pratade om det.

Hon skulle gärna se att fenomenet outrider brer ut sig i Sverige. Hon och Simon kan tänka sig att jobba på fler banor, men hon vill inte resa alltför mycket. I stället hoppas hon att de kanske kan utbilda flera. 

– Det hade varit kul att få i gång något så att man kan lära människor så att de kan ha det här på sina banor. Det hade varit det bästa.