Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräckolyckan: ”Nu dör jag – tänkte jag”

I fredags råkade amatörkusken Karl Aikio ut för en otäck olycka. 

Hans styrning i kvalloppet, tvååriga valacken Svärdbros Flash blev skrämd när han hörde hästar bakifrån och slog bakut. 

– Nu dör jag, tänkte jag, den tanken slog mig, säger 39-åringen efter olyckan. 

Det var i fredags som Karl Aikio, 39, skulle köra ett kvallopp på Sundbyholms travbana med Svärdbros Flash. Den tvååriga hästen som tränas av Sandra Hedlund var något seg i värmningen. Inför loppet provade man därför att köra hästen utan bomull i öronen, något man gjort även i träning. Men i kvalificeringsloppet blev hästen rädd. 

– Hästen klev i väg bra från start, tyvärr lite för bra. Det hamnade en treåring bakom som ska gå en mycket snabbare tid. När den hästen då körde om mig blev min häst för pigg och framåt utan sin bomull i öronen. Jag försökte hålla honom lugn och i trav. Men då vart han för framåt, han sprang på lite för fort och när hästen passerat mig slog han på en galopp. Sen tog jag i högertömmen för att ta mig ur fältet och då small det. 

”Sen blir jag som ny” 

Han fortsätter: 

– Jag kände när jag flög bakåt att nu fick jag en spark. Då tänkte jag att nu dör jag, den tanken slog mig. Men jag hade jäkligt tur att jag inte tappade medvetandet för det kom premiehästar (tvååringar) och den ena hästen kom rakt mot mig. Jag blev tvungen att rulla åt sidan för att inte bli översprungen. 

På plats fanns vännen Magdalena Siminski, som också hade häst i kvalloppet. 

– Jag vill rikta stort tack till henne. Det var väldigt vackert att ha ett känt ansikte på plats som höll mig lugn i situationen. 

Hur mår du nu efter olyckan? 

– Jag är lite mörbultad men det kommer att gå över. Jag var lite orolig på akuten för att de skulle röntga ryggen. Men tack och lov var det bara en liten benbit som hade lossnat i ett tornutskott. Den benbiten sitter bra till så jag behöver ingen ryggoperation för dagen. 

Okbenet är däremot av och på fredag väntar operation. 

– Jag har ingen känsel på högersidan under ögat och ingen känsel i övre käken i tänderna. De ska in och rätta till okbenet och sätta lite plåt och skruv. Sen blir jag som ny. 

För amatören och hovslagaren som han även är, väntar nu en tids vila men målet är glasklart. 

– När de här såren har läkt ihop ska jag börja köra lopp igen, säger han.