Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandaltränaren stängs av i tio år

Franske travtränaren Fabrice Souloy stängs av i 10 år för att medvetet ha dopat eliloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe.
Foto: JK / KANAL 75 AB

Den franske travtränaren Fabrice Souloy var under 2016 inblandad i en stor dopinghärva, gällande ämnet kobolt. 

Nu stängs han av i 10 år för att medvetet ha dopat eliloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe.
– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på doping,  säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Den franska travtränare Fabrice Souloy stängs av i 10 år.

Han döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud för att uppsåtligt dopat elitloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe när denne tävlade på Solvalla den 26 maj 2016. Detta meddelar Svensk Travsport i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen. 

Straffet skärps 

Detta innebär att straffet skärps från ett års licensindragning och en miljon kronor i böter till 10 års avstängning. Ett beslut som fattades av överdomstolen. Detta då överdomstolen kunnat finna bevis för att Fabrice uppsåtligen dopat Un Mec d'Heripe. Något som ansvarsnämnden inte kunde fastställa vid den tidpunkten. 

– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på doping. De har funnit att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d'Heripre med kobolt som är totalförbjudet och oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg. 

Känd bloddopningsmetod

I blodproverna från Un Mec d'Heripe kunde man finna otillåtna mängder av ämnet kobolt . Kobolt är inom humanidrotten känd som en bloddopningsmetod.

– Hur tragiskt ett dopningsfall än alltid är så är det här en bekräftelse på att svensk travsports hästvälfärdsarbete för en ren travsport fungerar väl. Vi har de senaste åren ökat dopningsskyddet och de laboratorier vi anlitar är världens främsta. Svensk travsport som helhet är ren med ansvarsfulla aktiva, fortsätter Johan Lindberg.

Överdomstolens beslut går inte att överklaga.