Franske travtränaren Fabrice Souloy stängs av i 10 år för att medvetet ha dopat eliloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe. Foto: JK / KANAL 75 AB
Franske travtränaren Fabrice Souloy stängs av i 10 år för att medvetet ha dopat eliloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe.  Foto: JK / KANAL 75 AB

Skandaltränaren stängs av i tio år

Publicerad

Den franske travtränaren Fabrice Souloy var under 2016 inblandad i en stor dopinghärva, gällande ämnet kobolt. 

Nu stängs han av i 10 år för att medvetet ha dopat eliloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe.
– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på doping,  säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Den franska travtränare Fabrice Souloy stängs av i 10 år.

Han döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud för att uppsåtligt dopat elitloppsdeltagaren Un Mec d'Heripe när denne tävlade på Solvalla den 26 maj 2016. Detta meddelar Svensk Travsport i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen. 

Straffet skärps 

Detta innebär att straffet skärps från ett års licensindragning och en miljon kronor i böter till 10 års avstängning. Ett beslut som fattades av överdomstolen. Detta då överdomstolen kunnat finna bevis för att Fabrice uppsåtligen dopat Un Mec d'Heripe. Något som ansvarsnämnden inte kunde fastställa vid den tidpunkten. 

– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på doping. De har funnit att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d'Heripre med kobolt som är totalförbjudet och oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg. 

Känd bloddopningsmetod

I blodproverna från Un Mec d'Heripe kunde man finna otillåtna mängder av ämnet kobolt . Kobolt är inom humanidrotten känd som en bloddopningsmetod.

– Hur tragiskt ett dopningsfall än alltid är så är det här en bekräftelse på att svensk travsports hästvälfärdsarbete för en ren travsport fungerar väl. Vi har de senaste åren ökat dopningsskyddet och de laboratorier vi anlitar är världens främsta. Svensk travsport som helhet är ren med ansvarsfulla aktiva, fortsätter Johan Lindberg.

Överdomstolens beslut går inte att överklaga. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag