Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandaltränaren åtalas nu – riskerar fängelsestraff

Atle Hamre är i nytt blåsväder.
Foto: TR Media/KANAL 75

Vid två tillfällen har Atle Hamre dömts för utpressning i norsk domstol. 

Något som i över tio års tid portat honom från travsporten. 

Men nu är han återigen åtalad för samma brott, det avslöjade Trav365.no. 

– Jag kan bekräfta, men vill inte kommentera mer än så, säger målsägandes advokat till tgn.no. 

Det var 2002 som den då framgångsrika travtränaren och kusken Atle Hamre för första gången dömdes för utpressning, det gentemot den tidigare kollegan och affärspartnern, Thor Christensen, som haft sina hästar i träning hos Hamre. Den norska travprofilen dömdes till fem års fängelse och skadestånd på 19 miljoner kronor. 

Men 2008 var det dags igen, det efter att den norska entreprenören och hästägaren Trond Willy Wilhelmsen pressades på miljonbelopp av fem män som domstolen menade var utskickade av Atle Hamre. I samma veva beslutade sig det norska travförbundet för att på livstid dra in Atle Hamres tränar och kusklicens eftersom han ”svärtat ner sportens rykte”.

Och nu åtalas 61-åringen på nytt för samma brott, det skriver Trav365.no. 

”Det har lämnats in en stämningsansökan” 

Den norska sajten skriver att Atle Hamre nu riskerar böter eller fängelse i upp till tre år om han fälls.

En annan norsk travtidning, tgn.no har pratat med advokaten till målsägande som enligt dem ska vara en flerårig hästägare hos stall Hamre. 

– Jag kan bekräfta att det lämnats in en stämningsansökan mot Hamre, men jag vill inte kommentera mer än så just nu, säger advokaten. 

Då Atle Hamre är avstängd på livstid från travsporten, och inte heller tillåts besöka travbanor, så har han i stället hjälpt sin bror Frode Hamre i stallet de senaste åren. 

Bland annat har han varit öppen med att han lagt ned en hel del tid på elitloppshästen Ecurie D som efter starten i det svenska storloppet flyttade till USA för att tränas av Åke Svanstedt.