Skandalen: Sex
jockeys förgiftade

Publicerad

Sex medlemmar i jockeyförbundet i Sorocaba, Brasilien, ligger på sjukhus.

Detta till följd av misstänkt förgiftning, då någon hällt i farliga ämnen i deras kaffemuggar.

Fem stycken ska vara lindrigt skadade medan en är illa däran, rapporterar Globo.

Galoppsporten i Brasilien är skakade av en jätteskandal.

Sex personer i staden Sorocaba, som har en stark galoppkultur, har blivit förgiftade. Dessa var medlemmar i den lokala galoppklubben, och alla behandlas nu på sjukhus i sviterna av incidenten.

De sex männen är mellan 22 och 44 år gamla, och anlände till sjukhuset under söndagsförmiddagen. Gemensamt är att alla druckit kaffe kort innan, och nu misstänker man att de blivit förgiftade.

Stora problem med blodtrycket

Den brasilianska tidningen Globo rapporterar om händelsen, och redogör även symptomen för de inblandade. De ska bland ha problem med lågt blodtryck upprepade spyattacker. Fem av de skadade uppvisade bara milda symptom, medan en hade hälsostörre problem på sjukhuset.

Hans blodtryck stannade nämligen kvar på för låga nivåer, och läkarna jobbar nu för att mannen ska kunna bli helt återställd så snart som möjligt. Alla är kvar på sjukhuset för observation tills vidare. 

Ingen gärningsman är gripen.

Jockeyklubbens ord om det inträffade

Sorocabas jockeyklubb har skickat ut ett pressmeddelande, och skriver där enligt Globo:

"Sorocabas jockeyklubb följer noga utvecklingen efter händelserna och samarbeta med polisen för att få nödvändig klarhet. När utredningen är klar kommer klubben att ta till starka åtgärder mot de ansvariga, men inget är kartlagt än och det kan bara vara en olycka. Oavsett utfall är det oförlåtligt att det här skedde i ett av stallen".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag