Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ska vara en av favoriterna – men han är inte oslagbar”

Erik Adielsson laddar mot Hugo Åbergs
Foto: LENA EMMOTH
Joakim Lövgren med Racing Mange
Foto: Travronden / Travronden

I Hugo Åbergs Memorial finns två ekipage som hemmapubliken sannerligen hejar lite extra på. 

Joakim Lövgren selar ut Jägersrohoppet Racing Mange och Erik Adielsson kör Uza Josselyn. 

Men det är Propulsion som är storfavorit:

– En mot en är han jobbig att slå, säger Lövgren. 

– Han ska vara en av favoriterna, men han är inte oslagbar, säger Adielsson. 

Under tisdagskvällen är det dags för det klassiska storloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersros travbana. 

Bland de tio deltagarna finns det två ekipage med anknytning till banan. Hemmatränaren Joakim Lövgren selar ut Racing Mange som han kör själv – och Malmösonen Erik Adielsson svingar sig upp bakom Uza Josselyn. 

”Fått lite av ett genombrott” 

Joakim Lövgrens sexårige hingst Racing Mange har spår sju bakom bilen i loppet – och han är nöjd med uppladdningen. 

– Det verkar bra med honom, han har formen på topp och humöret på topp. Han känns taggad. Jag hade naturligtvis önskat mig ett bättre startspår men i övrigt är jag nöjd, säger Joakim Lövgren. 

Efter en strulig säsong som treåring hamnade hästen snäppet bakom kullkamraterna. Men han har utvecklats och i finska storloppet Kymi grand prix i maj kom äntligen första miljonsegern.

– Han har fått ett litet genombrott nu på slutet. Vi hoppas att vi kan komma in i loppet och att han kan tävla om det även om vi börjar lite långt ut. Ibland blir det någon bjudning eller några galopper och då kan man ha lite flyt. Man får köra ut och tro på det hela.

Adielsson hade velat ha innerspår 

Förstapriset i storloppet i år är höjt till 1.609.000 kronor, en höjning med 609 000 kronor. Prissumman är en blinkning till loppets distans, 1609 meter, och ”en tusenlapp per meter” för vinnaren. 

Joakim Lövgren ser framemot uppgiften: 

– Det är stort, och i år har de höjt förstapriset rejält också. Nu är det ett av de största loppen i Europa. Alla vill vara med, även jag.

Uza Jozzelyn tränas av schweiziske René Aebischer, men hästen har sedan starten i Elitloppet stått uppstallad i boxar som hyrs av Erik Adielsson på Stig H Johanssons gård. 

Senaste loppet segrade stoet i Årjängs Stora Sprinterlopp. 

– Hon var ruskigt fin i Årjäng, jag var jättenöjd med henne. Hon är kvick ut och är relativt lättplacerad, och kan avsluta bra. Sen är det som alltid med sprintlopp på tusenmetersbanor att positionerna avgör väldigt mycket, säger Erik Adielsson och fortsätter: 

– Jag hade nog varit aningen mer optimistisk om vi haft spår ett, då kanske hon varit en av favoriterna. Men från spår fem är det lite annorlunda, då är vi lite mer beroende av vad som händer i loppet. Men hon är absolut en av de som kan vinna. 

Om Propulsion: ”Inte oslagbar” 

För Erik Adielsson känns det alltid fint att komma ”hem”. 

– Jag har kört mycket på Jägersro och varit här sedan barnsben. Det är klart att det är extra att komma ned till Malmö. Jag skulle säga att det är ännu mer så nu när jag inte längre är här så mycket. 

Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion jagar sin fjärde raka seger i Hugo Åbergs Memorial. Han startar från bricka nio. 

– Han är favoriten. Det ska han vara. Men han har bakspår och det är inte bara att ställa ut skorna och vinna. Han ska vara en av favoriterna, men han är inte oslagbar, säger Adielsson. 

Joakim Lövgren håller med om att loppet ändå ska köras – även om Propulsion kan bli svår att besegra: 

– En mot en är han jobbig att slå. Det är i så fall om han får en jobbig väg. Man vet aldrig på förhand hur det löser sig. Nu tycker jag att det ser ganska gynnsamt ut för honom eftersom att han har rygg på en så startsnabb häst som Pastore Bob. Men vi måste ju köra om det.