”Ska göra allt för att hjälpa henne”

Fullblodet Simon och Camilla Olsson.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Outriderhästen Simon gick inte att rädda efter lördagens olycka. 

Nu hyllas han och ryttaren Camilla Olsson unisont i både Sverige och Nordamerika. 

– Jag har bara lovat att vi ska göra allt för att hjälpa henne, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet. 

Fullblodet Simon hittade inte rätt som tävlingshäst men när han sammanstrålade med Camilla Olsson blev han ändå en stjärna på banorna. I USA verkade de två i uppdraget som outrider på Pompano Park. De stoppade lösa hästar, höll de lugna och förhindrade katastrofer vid utrustningsdebacle när exempelvis ena tömmen gick av på ett ekipage. 

Efter det att travbanan i Florida stängde valde Camilla Olsson att flytta hem till Sverige, och då följde hennes ”gråa ponny” med till Åbytravet. 

Jon Walter Pedersen, sportchef på banan i Göteborg, var snabb med att boka upp dem och Camilla och Simon bröt ny mark som Sveriges första outrider. 

– Det har varit en idé som jag har haft länge och när hon skulle flytta hem till Sverige tog jag kontakt med henne tidigt i våras. Det var en kul grej. Hon jobbade några tävlingsdagar hos oss och sen var det den tävlingsdagen hon hade i Halmstad som det blev väldigt uppmärksammat när hon fångade hästarna. De blev väldigt populärt ekipage, väldigt snabbt, säger Jon Walter Pedersen. 

Gick inte att rädda 

Intresset för outrider spreds fort och deras första uppdrag utanför hemmabanan blev Sprintermästarhelgen på Halmstadtravet. Där fångade de in två löshästar och omfamnades av hela trav-Sverige. 

I helgen jobbade de under tävlingarna på Axevalla. I lördagens montélopp blev de tvungna att rycka ut efter den lösa hästen Guiseppe Boko som trampat på sin ryttare Anna Ekholm. 

I samband med det landade Simon fel i ett språng och skadade bogen, och fick sedan invänta hästambulans för att tas av banan. Fullblodet fördes till djursjukhuset i Skara men väl där konstaterades det att skadan var så pass allvarlig att hans liv inte gick att rädda. 

– Camilla låter hälsa att hon behöver tid att smälta detta och ber om förståelse om att få vara i fred en tid. Beslutet togs av djurskyddsskäl, meddelade Axevalla, enligt Travronden.  

Hyllningar strömmar in 

Sedan i lördags har sociala medier fyllts av hyllningar. Flera av Sveriges största travtränare har unison visat sitt stöd. Däribland Svante Båth som dragit i gång en insamling till förmån för Camilla Olsson. 

”Jag vet att inga pengar i världen kan ersätta Simon men vill ändå på något sätt visa uppskattning och startar därför en insamling i hans namn som oavkortat går till hans ägare/ryttare Camilla”, skriver stortränaren på sin hemsida. 

Även Stefan Melander, stall TZ, hyllar Simon. 

”Våra tankar går till Simon och Camilla i dag. En lång och betydelsefull karriär som outrider i USA som sen tog karriären hem till Sverige för att inviga oss i den. Tack Simon och Camilla för att vi fick lära känna ert viktiga arbete på travbanorna”, skriver de på Facebook. 

TV4:s travreporter Åsa Elmroth framförde också sina kondoleanser via sociala medier.

”En fullständigt underbar häst som dog när han gav allt för att underlätta för oss inom travsporten. Fy fan vad vidrigt och sorgligt. Lider med Camilla. Vila i frid fina pålle”. 

https://twitter.com/Elmroth/status/1550885082793234433

”Vår rockstjärna”

På andra sidan Atlanten hyllar sajten Harnesslink Simon som en hjälte som räddat flera tävlingshästar och deras kuskar under arbetet han genomfört i USA. 

Gabe Prewitt, tidigare speaker på den nedlagda banan Pompano Park, skriver om sina känslor på Facebook. 

”Fruktansvärda nyheter i går. Han som länge var vår rockstjärna på Pompano, Simon, skadades i försöket att rädda en lös häst och han gick inte att rädda. Jag känner så med Camilla, de var ett oslagbart team på Pompano och hade nyligen anlänt till Sverige efter att Pompano stängt.”

Jon Walter Pedersen på Åbytravet följde olycksförloppet i lördags via tv-sändningen och förstod direkt att läget var kritiskt. 

– Det var himla tragiskt och ledsamt. Jag har pratat med Camilla nu på morgonen och hon vill väl egentligen inte prata med någon nu. Hon mår dåligt, sen är hon hästtjej och vet vad som kan hända. Hon vill landa i det här några dagar, vi har inte tänkt på hur vi ska gå framåt, vi får se helt enkelt. Hon får se vad hon känner för. Jag har bara lovat att vi ska göra allt för att hjälpa henne med lite stöd och sånt där, hon ska inte behöva tänka på det. 

”Kommer på sikt”

Vad har Simon och Camilla betytt på den här korta tiden?

– Det har blivit en färgklick. Hon var bokad hela hösten. Alla banor ville att hon skulle komma dit. I våra ögon var det en säkerhetsaspekt men det har nästan blivit lite show över det. Det är fint att ha henne på plats. Hon skulle ha varit i Malmö i morgon för Hugo Åbergs, det är tragiskt. 

– Vi vill inte prata om framtiden just nu, vi vill låta henne landa, sen får vi se vad som händer, säger sportchefen och tillägger: 

– De har visat att vi behöver det här i Sverige, det tror jag kommer att komma på sikt.