Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöbergs kritik: "Då är det skrämmande”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Patrik Sjöberg är återigen en av olympierna som frontar Olympiatravet. 

I en lång intervju berättar den förre höjdhopparstjärnan om travintresset, varför han är kritisk mot OS och vad han har för syn på Socialstyrelsens omdiskuterade broschyr.  

– Om ingen reagerade på det så är det skrämmande, säger han. 

Om några veckor är det dags för årets första storlopp, Olympiatravet på Åby. 

Förra helgen var det den förre simhopparen Anna Lindberg som höll i det första kvalloppet på Romme, där hedershästen On Track Piraten gick vinnande ur loppet. 

Den här helgen är det dags för den förre höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg att träda in i handlingarna. 

Som i dagarna var och hälsade på Timo Nurmos och hästen Zenit Brick. 

Hur var det? 

– Jag har ju själv blivit hästintresserad och det är alltid kul att träffa tränare som är duktiga. Han har en enorm segerprocent, det är svårt att slå den. Man förstår att det ligger väldigt mycket bakom. 

Patrik Sjöberg blev travintresserad först när han 2015 var med i TV4:s program "Stjärnkusken".  

– Jag hade lite förutfattade meningar innan. Jag var inte rädd, men hade en väldig respekt för hästar. Vilket man ska ha. Sedan har jag fortsatt efter (Stjärnkusken). Hästar är skitcoola individer och alla är olika, det programmet ändrade väldigt mycket. 

"Får man inte chansen blir det svårt" 

Du tog även licens – har det blivit något mer av travkarriären? 

– Ja, och jag har kört en del lopp. Sedan är det lite tråkigt... När jag började ta licensen blev jag kontaktad av väldigt många ägare, tränare och travfolk som ville att jag skulle köras deras duktiga hästar. Men när man väl har licensen är det inte lika lätt. Det handlar så klart om pengar, man vill kanske inte sätta en sådan som mig bakom en av deras bättre hästar. Men samtidigt behövs det nytt blod och får man inte chansen på riktigt som amatör blir det svårt. 

Det har varit tufft med andra ord? 

– Jag har ju fått köra lite lopp, och har vunnit. Sedan är ju nackdelen att jag inte är från en hästfamilj, jag har inte växt upp med det. Men när det kommer till tävlingssammanhang har jag slagit folk som levt med hästar i hela sitt liv. Vilket måste betyda någonting. De körningar jag fick var 10-11-åringar där ägarna sa att allt bättre än en sistaplats är fantastiskt. Det vill man inte riktigt höra när man ska sticka i väg. 

Har du någon relation till Åby-travet? 

– Ja, och den är jättebra. Jag har kört väldigt mycket hos Bo Falsig och kommer köra igen till våren. En period körde jag minst två dagar i veckan. Det var jävligt kul. Det tog mycket tid, som jag egentligen inte hade. Men det var jävligt roligt. Jag ska försöka hitta någon medelväg och köra nu igen. 

SPELA V75 TILLSAMMANS MED PATRIK SJÖBERG INFÖR SOLVALLA 

"För mig är det helt naturligt" 

Mycket av Patrik Sjöbergs tid går annars till att utbilda Sveriges idrottsklubbar om sexuella övergrepp. 

Tillsammans med Elaine Eksvärd har han startat projektet "Idrottsbrevet", och han reser dessutom runt och föreläser med företaget "Tre ska bli noll". 

Han har själv egna erfarenheter som ung, då han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare Viljo Nousiainen. 

Något han själv skrev om i boken "Det du inte såg". 

Hur mycket betyder det jobbet för dig? 

– För mig är det helt naturligt att jobba med de frågorna eftersom jag själv har den bakgrunden. Jag vill inte att någon ska behöva gå samma väg som mig. Vi hade jobbat med sådana här frågor oavsett, nu blev det så att jag och Elaine i stället jobbade tillsammans och vi har ju en trovärdighet. Folk förstår när vi pratar. Vi finns för att hjälpa barnen och har inga ekonomiska intressen. Vi vill bara dela med oss av våra erfarenheter och se till att inga barn ska behöva uppleva det. 

"Det är fruktansvärt för alla barn" 

För en vecka sedan delade Socialstyrelsen ut en broschyr med texten "För dig som är gift med ett barn".  

En broschyr som kritiserades hårt – och som snabbt också drogs tillbaka. 

Patrik Sjöberg instämmer i kritiken, och menar att det är skrämmande att den överhuvudtaget fått gå igenom. 

– Där kan man faktiskt undra... När det är två myndigheter som beställer en informationsfolder genom regeringen. Först måste vi enas om att barn är barn. Även om det inte var menat, så måste ju broschyren ha gått igenom en del instanser innan den trycktes. Om ingen reagerade på det så är det skrämmande och då visar det vart Sverige står i barnrättsfrågorna, säger han och fortsätter: 

– Jag och Elaine (Ekswärd) håller på med en dokumentär där vi träffar alla partiledare och även folk som jobbar med de här frågorna. Det är skrämmande hur vi i Sverige tar de här frågorna och var de ligger i valdebatten. Det är ett lagbrott bara att trycka upp den.  Det hade varit intressant om någon klev fram och tog på sig ansvaret och förklarade hur de tänkte. Men som vanligt är det ingen som vill kännas vid det, man tycker inte det är så farligt... Men det är fruktansvärt för alla barn som fått gå igenom sådana här saker och som faktiskt är gifta mot sin vilja.

"Då kände jag direkt avsmak" 

Patrik Sjöberg gjorde sitt första OS i Los Angeles 1984, det är också den turneringen han minns med mest värme.  

Där han som 19-åring tog ett sensationellt OS-silver. 

– Det är väl alltid första gången man är med. Vi var i Los Angeles i fyra-fem veckor och man gick runt med ett konstant leende på läpparna. Det var magiskt. Men där finns också förklaringen till att jag inte vann. Det går inte att gå runt med ett leende på läpparna under en så lång tid. 

Till de efterföljande spelen är han inte lika positiv, framför allt eftersom han fick uppleva sidor av sporten han inte sett tidigare. 

– Under OS i Sydney blev jag inbjuden till Olympic Family. Där fick man verkligen se vart alla pengar gick. 

Utveckla. 

– Jag var med i världstoppen från jag var 16 år tills jag la av och har förstört kroppen. Men man får inte ens ett tack. Jag hoppas verkligen att det kommer något pensionssystem i framtiden. Vi som har byggt upp det här och har varit med i världstoppen ska ha betalt. När jag var i Sydney... Det finns ingen hejd på vad man lägger pengar på. Jag hade ingång till alla arenor, VIP-rum där det serverade femstjärnig mat, gratis sprit och vin. Det stod folk i baren dagarna i ända utan att ens titta på idrott. Då kände jag direkt avsmak. 

Du menar att det är mycket pengar som slösas bort? 

– Man köper ju sig alibin och lägger dem på olika projekt. Man bygger friidrottsarenor och så vidare. Men då bygger de på ställen där det inte finns intresse och underlag. När man i stället skulle titta över sin organisation. De har ju blivit väldigt granskade, vilket de inte har gillat, eftersom de inte har tvättat sig ordentligt. Det finns mycket som tyder på att man inte vill ha någon insyn, säger Sjöberg och fortsätter: 

– Jag själv har stått i tre friidrottsfinaler och underhållit både publiken på plats och de som tittar på tv. Men jag har inte fått en spänn. Vi får en medalj som är så billigt gjord som möjligt. Självklart är OS en fjäder i hatten som gör att man tjänar pengar på sin egen karriär, men det är inte på det sättet som det borde vara. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!