Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simons brutala siffror: Har 78 i segerprocent

Simon Wall tillsammans med segerstaplaren Silver JossanFoto: Linnea Åberg
Simon Wall tillsammans med segerstaplaren Silver JossanFoto: Linnea Åberg
Foto: Johanna Persson

Simon Wall, 21, går mot ett succéår – och under torsdagen tog hans Silver Jossan sjunde årssegern. 

Den unge amatörtränaren har nu 78 i segerprocent. 

– Det stora målet är att kunna få vara med i SM till sommaren, säger han. 

Bollnäsamatören Simon Wall har tagit fram ett riktigt förvandlingsnummer i sexåriga stoet Silver Jossan. När kallblodsstoet kom till 21-åringen så hade hon tjänat drygt 12 000 kronor på sex starter. 

I år har hon på nio starter vunnit sju lopp och sprungit in 235 000 kronor. Senaste segern kom under torsdagen på Gävle. 

– Det spelar ingen roll att det är snöblask och regn när man kommer hem med ett sådant här segertåg, säger Simon Wall.

”Man får nypa sig i armen” 

Simon Wall har länge haft ögonen på Silver Jossan, sedan tidigare har hästen äldre syster Silver Stjärna. 

– Det är en jävla häst. Jag fick köpa henne av Henrik (Larsson), Kåra-Henrik, som han kallas. Jag ringde och tjatade några gånger och sa att jag ville köpa henne. Då hade hon stått ett tag. Sen ringde han och sa att jag fick köpa henne. Då hade han tänkt igenom det och då var det bara att åka upp och hämta henne, säger han och fortsätter: 

– Jocke och Jessica (Jessika Olsson och Joakim Reiser) som hade henne tidigare sa att det var en jättefin häst. Jag har hela tiden tänkt att jag ska bygga upp hästen. Sen när hon väl skulle gå ut så ska hon kunna leverera. Men man skulle inte tro att hon skulle ha det här segertåget. Man får nypa sig i armen.                                          

Du har 78 i segerprocent som tränare nu. 

– Haha ja, det vet jag inte om de här tränarna som Daniel Redén kan åstadkomma. 

Siktar mot SM nästa år 

Silver Jossan är nu det segerrikaste kallblodsstoet i år. 

Vad är tankarna framöver med henne?

– Tanken är att vi ska se om hon kan springa på brodd och på vinterbana. Kan hon springa på vinterbana så ska vi fortsätta tävla vintern ut. Det stora målet är att kunna få vara med i SM till sommaren. 

Förra året var hans Silver Stjärna trea i Svenskt Märsterskap för kallblodiga ston. I år har dock hästen en paus och i stället fått ett föl efter Ingbest. 

– Jag håller på att sätta i gång Silver Stjärna nu. Drömmen vore att kunna få ha ut två stycken. Det skulle vara jättehäftigt. 

”Ska kolla på loppet sjuttioelva gånger”

Och mer kommer man snart kunna se av Simon Wall. Han ska nämligen vara med i en tv-serie som förmodligen har premiär i mitten av december. 

– Det är föreningen Gilla Häst som har projektet där jag och tre personer till är med. Man kommer att få följa vår vardag. Det blir en liten miniserie, det ska bli jättekul att se om det blir populärt eller inte. 

Slutligen, hur ska du fira det här?

– Jag har önskat lite mat nu när jag kommer hem så jag hoppas att Marcus (pojkvän) ställt i ordning lite mat. Sen ska jag faktiskt gå till Ica och köpa glass. Jag älskar glass.

– Antingen ska jag köpa Ben & Jerry eller så ska jag göra marängsviss. Sen ska jag skriva och kolla med några kompisar om de vill komma över och äta marängsviss med mig. Och så ska vi kolla på loppet sjuttioelva gånger, avslutar han. 

https://www.instagram.com/p/B5IREQqlleu/