Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexövergrepp på djur filmades – får nu tävla

I november 2020 åtalades två män för grov utpressning mot en svensk travkusk – som kört lopp på V75. 

Anledningen: Männen uppgav sig ha filmer på när kusken begick övergrepp på hästar och hundar. 

Svensk Travsport valde att stänga av kusken tills vidare, men nu har han fått tillbaka sin körlicens. 

– Det är med stöd av länsstyrelsens beslut, att de bedömer att det är en egentligen obefintlig risk att något dumt ska hända igen, säger Svensk Travsports jurist Göran Walmann. 

Värmlands Folkblad var först med att rapportera att en svensk travkusk utsatts för grova utpressningsförsök. 

Två män påstod sig ha 170 filmer på när kusken, som tidigare även varit tränare, utförde övergrepp på hundar och hästar och krävde pengar för att inte läcka filmerna till den V75-meriterade kuskens familj, vänner och chef. 

Mannen erkände i förhör att han utfört övergreppen, men att det inte ska ha rört sig om så många filmer som männen påstod. 

”Ville ge honom en näsbränna” 

Enligt kusken ska allt ha börjat med att han började skriva med en okänd kvinna.

– Hon sa att jag skulle göra saker så skulle hon göra saker för mig. Det var den lockelsen som gjorde att jag gick över gränsen, sa han i förhör med polisen. 

Även gärningsmännen uttalade sig i förhör med polisen. 

– Jag ville ge honom en näsbränna. Jag hade tyckt det varit trevligt om det hade löst sig. Att han kommit med pengarna så hade jag gett tillbaka dem och sagt gör fan aldrig om det. Ville jag ha pengar så hade jag sålt det till Aftonbladet, sa en av männen. 

Kusken godkände ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen, vilket avser sexuell handling mot hund och ska betala dagsböter – och Svensk Travsport valde att stänga av honom tills vidare. 

Försökte få tillbaka licensen i höstas

Nu har han fått tillbaka sin körlicens igen. På Svensk Travsport går det nämligen att läsa att kusken är uppsatt att köra lopp inom de närmaste dagarna. 

Enligt Svensk Travsports jurist Göran Walmann har kusken försökt få tillbaka sin licens sedan i höstas. 

– Det var hösten 2020 som vi drog in licensen och sedan försökte X få tillbaka licensen i höstas och då sa vi från licenskommitén att han får vänta till 2022. Nu kom det en ny ansökan och då beviljade vi den med stöd från framför allt länsstyrelsens prövning av djurförbud som de gjorde under sommaren 2021.

Länsstyrelsens uttalande

”Länsstyrelsen har ifrågasatt din rätt att ha hand om djur på grund av en mycket allvarlig händelse. Det får anses framgå av ditt yttrande och övriga av dig inlämnade handlingar att risken för att de omständigheter som ger anledning att befara att djur i fortsättningen kan fara illa har minimerats. Du har visat på insikt och vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande ska inträffa i framtiden. Länsstyrelsen gör därför den bedömningen att det är sannolikt att den omständighet som annars ska leda till djurförbud inte kommer att upprepas. Förbud att ha hand om djur ska därför inte meddelas.”

”Obefintlig risk att något dumt ska hända igen” 

Walmann fortsätter: 

– Han har intyg på att han gått behandlingar som han har skickat in till länsstyrelsen. Det är alltid svårt i sådana här lägen om någon har gjort något väldigt dumt. Ska de bli av med licensen för livstid eller på viss tid och i så fall hur lång tid ska det vara? Nu har han jobbat med hästar och är anställd i sin fars stall och har hand om tio hästar hela tiden. Sen är det också en skillnad att den licens han fått nu är en så kallad K-licens. Han är inte ansvarig tränare för någon häst. Han får köra hästar som tränas av andra. Han har ingen tränarlicens.

Har ni tagit hänsyn till travsportens anseende, som code of conduct?

– Den ligger alltid i bakgrunden, man kommer till den slutgiltiga frågan: hur länge ska han inte anses lämplig att ha licens? Vi har väldigt lite praxis på området sen tidigare, vilket vi i och för sig ska vara tacksamma för. Det var någon lärling för tio år sedan som förgripit sig på mindre pojkar. Jag tror att han var av med licensen i ett och ett halvt år ungefär.

– Det är med stöd av länsstyrelsens beslut, att de bedömer att det är en egentligen obefintlig risk att något dumt ska hända igen.

Det har redan dykt upp en del reaktioner - är förbundet oroliga för vad det här kan signalera?

– Sociala medier får man ta med en nypa salt, det är många som kläcker ur sig obetänkta saker där.

SportExpressen har även varit i kontakt med Svensk Travsports vd Maria Croon som hänvisar till Göran Walmann.