Sex färgklickar från Elitloppet vi minns

Publicerad

Elitloppet har gästats av många utländska hästar genom åren.

De har haft mer - eller mindre - segerchans.

Här är sex "dark horses" som har färgat storloppet på ett eller annat sätt.

 • 1Chucaro Ahijuna, 2005

  Foto: Kanal 75
  Kusk: Wally Hennessey
  
Tränare: Paul E Bernardo

  Kommentar: Den mest spektakuläre gästen någonsin. Började som passgångare men sadlade om till travare. Inbjudan var kontroversiell då ägaren, maffiadömde Joseph Martinelli, hade kopplingar till "Maffiabröder"-familjen Lucchese. Inför Elitloppet var han inte så sugen på att prata om sina maffiakopplingar.
  – Det där tillhör det förflutna, sa han till SportExpressen då. 

  Resultat: Diskvalificerad för galopp i försöket, spelad till 238 för tio.

 • 2Action Skoatter, 1988

  Foto: Kanal 75
  Land: Holland

  Kusk: Appie Bosscha

  Tränare: Appie Bosscha

  Kommentar: Den flygande holländskan satte färg på Elitloppet. Appie Bosscha skickade i väg stoet i våldsam fart i såväl försök som final. Öppnade kring 1.05 första halvvarvet i försöket. Trots att hon var mil från segern är hon för alltid ihågkommen som en färgklick.

  Resultat: Distanserad i finalen, spelad till 2376(!) för tio.
 • 3Snazzy Millie, 2006

  Foto: Kanal 75
  Land: Kanada

  Kusk: Rick Zeron
  
Tränare: Pål Skjaker

  Kommentar: Satte färg på Elitloppet genom att öppna på 1.06,3 första 500 metrarna och 1.08,9 första varvet. Publiken kokade och Bosse Rydgrens referat är en klassiker. Upplagan fick dock ett tråkigt efterspel då målettan, Jag de Bellouet samt måltvåan, Let's Go, diskades för doping. En upplaga alla kommer ihåg – mycket tack vare Rick "The Whip" Zeron.
  
Resultat: Oplacerad i finalen, spelad till 240 för tio.

 • 4Sundon’s Gift, 2009

  Land: Nya Zeeland

  Kusk: Chris Lang

  Tränare: Chris Lang

  Kommentar: Från Nya Zeeland kom Chris Lang och Sundon's Gift som ett exotiskt inslag. Ingen trodde på honom inför Elitloppet och i genrepet på svensk mark fick han inte ens pengar med sig. Ändå ihågkommen som en exotisk gäst.

  Resultat: Utslagen i försöket, spelad till 1057 för tio.

 • 5Georgia Limited, 1998

  Foto: Kanal 75
  Land: Kanada

  Kusk: Mike Lachance

  Tränare: Jonas Stutzman

  Kommentar: Valacken som föddes i USA men tävlade under kanadensisk flagg bjöds in till Elitloppet men gjorde inget större väsen av sig i försöket. Ingen trodde på honom i finalen men desto fler kommer ihåg hans avslutning bakom Moni Maker.
  
Resultat: Tvåa i finalen, spelad till 571 för tio.
 • 6Hamster Dore, 2003

  Foto: Kanal 75
  Land: Frankrike

  Kusk: Stephane Guelpa

  Tränare. Stephande Guelpa

  Kommentar: "En snabb häst" sa storloppspromotorn Klaus Koch åtta dagar innan Elitloppet då hästen dök upp från ingenstans. Exporterades senare till Norge där han helt och hållet levde på sin styrka och huserade i stayerlopp.

  Resultat: Diskvalificerad för galopp i försöket, spelad till 872 för tio.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag