Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ser ut som att jag slagit ihjäl någon”

Foto: LJ / Kanal 75 AB
Foto: Foto: Malin Albinsson

Tobias Eklöf fick två månaders avstängning efter en incident på Bergsåker under tisdagen. 

Nu väljer han att sluta med travsporten – och riktar stor kritik mot branschen. 

– Det finns ett helt A4-ark att ta upp om vad som är fel med vår sport, säger han. 

Det var i facktidningen Travronden som kusken Tobias Eklöf under tisdagen berättade att han väljer att sluta med travsporten efter en händelse på Bergsåker. 

Händelsen inleddes med att Troels Andersen gett sig ut i en trång situation, som fick resultatet att Eklöfs Casper W.F. galopperade. Något som Tobias Eklöf blev minst sagt irriterad på. 

Efter målgång sprang Eklöfs häst upp i rygg på Troels Andersen – och den förstnämnde fick en avstängning på två månader samt 4 500 kronor i böter. 

”Det är ingen idé att hålla på” 

När SportExpressen när Tobias Eklöf dagen efter står han fast vid sitt beslut om att han lägger ner. I alla fall som det ser ut just nu. 

– Det är ingen idé att hålla på med det här. Grejen var att jag skulle köra Casper W.F, anledningen till att jag började köra var på grund av just den hästen. Nu är jag avstängd i två månader och sen är det vinter, då kommer inte han starta ändå. Det känns som att jag inte kommer köra lopp på väldigt länge, säger han.  

– Jag har familj hemma, två små barn. De är nog överlyckliga över att jag ger fan i att åka runt och köra.

”Då känns det jävligt konstigt”

Hur ser du på situationen i går? 

– Det är klart att min ilska mot Troels är lite överilad. Men just där och då var jag så besviken på att man kan köra på någon så jävligt när man vet att man kommer få lucka senare. Det känns så in i helvete surt att bli påkörd i det läget. 

– Anledningen till att jag kommer med så hög fart är för att Troels kört så snabbt och när jag väl kommer ikapp har han tagit upp, så därför ser det ut som att jag kommer i överljudshastighet. 

Tobias Eklöf berättar även att han pratat med Troels Andersen efter loppet. 

– Jag har även bett om ursäkt, men han märkte inte ens att jag kom. Han tyckte att domslutet var väldigt konstigt. Så om den som är drabbad inte tyckte att det var något problem, då känns det jävligt konstigt att få ett sånt hårt straff. Att jag skulle få ett straff kan jag ta, men nu ser det ut som att jag har slagit ihjäl någon om man kollar resultatlistan. Jag har aldrig sett att någon fått så hårt straff för en sådan incident. 

”Kan aldrig få rätt när man överklagar”

Har du varit i kontakt med domarkåren? 

– Nej, det har jag inte. Det enda jag fick höra var att jag kunde överklaga domen. Men jag har aldrig varit med om att man kan få rätt när man överklagar. Det som händer är att jag får betala 1000 spänn och sen när jag överklagat och förlorat får jag 3 000 spänn till i böter. 

Du menar att det känns hopplöst? 

– Ja, så är det. Jag har varit med om många kuskar som fått felaktiga domar, men de vågar inte eftersom det kostar så mycket att ha fel. Blir du fälld i en fotbollsmatch och går fram till spelaren och frågar vad fan han höll på med, ska du bli avstängd i två månader samtidigt som han som fällde dig får gult kort? Det är lite samma sak. 

”Vi kör absolut inte på lika villkor”

Tobias Eklöf riktar även kritik mot travbranschen i stort. 

– Det är klart att det är mycket i den här branschen som är dåligt. Det är så mycket att ta upp. Det finns ett helt A4-ark att ta upp om vad som är fel med vår sport. Jag tycker om travsporten, det är inte det. Jag har levt i den hela livet. Men när man ser att så jäkla mycket försiggår men kulisserna och sen blir man drabbad av sådana här saker. 

– Det är många saker som händer som gör att man börjar tappa intresset. Vi kör absolut inte på lika villkor. Men jag har gått vidare. 

Måldomaren: ”Ska vara avskräckande”

Johan Axberg, måldomare på Bergsåker, förklarar beslutet på följande sätt för Travronden:  

– Vi har kommit överens på måldomarkonferenser att vara hård vad gäller straffen när det gäller rena hämndaktioner, vilket vår bedömning är i det här fallet. Det ska vara avskräckande att bete sig så här, säger han till tidningen.  

Han tillägger dessutom att Eklöf har möjlighet att överklaga. 

 Vi har följt de riktlinjer som vi fått lära oss när det gäller en sådan här händelse och agerat därefter. Men han har som sagt möjlighet att överklaga, säger Johan Axberg.