Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Segern öppnar upp för Elitloppet 2020

Foto: Maria Holmén / Travronden

Vilka grymma prestationer vi har fått se.

Dessutom en idé för att locka folk till travbanorna.

Vi har grymma hästar i det här landet. Det fick vi än en gång se när semifinalerna i Breeders’ Crown avgjordes på Solvalla i söndags.

Men det är en sak som sticker ut.

Treåringarna är snabbare – och imponerar mer – än fyraåringarna.

Det är precis som i USA den här årstiden. Fast där borta är det tvååringarna som överglänser de äldre.

Kriterievinnaren Power verkar vara något alldeles extra. Men såväl Robert Berghs nya stjärna som Timo Nurmos kriterietvåa Brother Bill imponerade stort vid sina försöksvinster från dödens på låga 12-tider.

Det är dock inte bara de treåriga hingstarna som har ett fantastiskt lopp att se fram emot.

Det blir fyra väldigt spännande finaler på Eskilstuna om två veckor.

Vad beror det då på att spännande unghästkullar ebbar ut som äldre?

Troligen på oss själva som ska vara med överallt.

Ta bara kvalen till Kriteriet som exempel.

72 som startar är för många, och de som inte är redo för de tuffa loppen tar stryk. Men i Sverige startar vi ändå om vi har betalat insatsen.

Framtiden är ljus. Och inte minst Djuse.

Storebror Mattias vet den som följer mig att jag tror är nästa stortränare på Solvalla. Hans Racing Brodda var en av semifinalvinnarna bland de fyraåriga stona i söndags.

I går passerade lillebror Magnus A Djuse 100 kusksegrar under 2019.

Onekligen starka papper av en 19-årig supertalang.

Försäljningslopp är populära i de andra stora travnationerna.

Varför inte testa även här som ett nytt grepp för att locka folk till banorna?

Jag har köpt flera hästar på det sättet i Frankrike och har aldrig upplevt något strul.

Det är bra utbud och kvalitet, du får se hästen tävla innan du lägger ditt bud och vinner du budgivningen är det bara att skaffa en grimma och ta med hästen hem.

Nästan som ett försäljningslopp blir att jag säljer Digital Performer på ASVT:s internetauktion i kväll. Hästen startar sedan på V86 i morgon, vad jag tror om chansen kan ni läsa här intill.

På andra sidan Atlanten imponerade Bold Eagle i helgen när han slog Six Pack och Atlanta i Breeders’ Crown för de äldre.

Det öppnar upp för Elitloppet nästa år med Björn Goop i sulkyn. Jag tror nämligen inte ägaren Pierre Pilarski kan hålla sig från att ta chansen.

En annan som höjde sina elitloppsaktier var ”Apan”. Ni vet att det är den häst ur Marcus Melanders stjärntrio jag tror kommer få den bästa karriären.

Gimpanzee besegrade favoriten Greenshoe i deras Breeders’-final och borde nu ligga närmast till hands för titeln årets treåring i USA.

Här har Anders Ström och Lennart Ågren en het kandidat till sista helgen i maj om de bestämmer sig för att satsa och åka över till Europa.

I USA har tränarchampion Ron Burke kört in närmare 200 miljoner kronor, lika mycket som de tio främsta i Sverige.

Men vi har tre svenskar bland topp tio i tränarligan.

Marcus Melander, Åke Svanstedt och Nancy Johansson har alla över 40 miljoner inkört hittills i år, Marcus svenskbäst med en bit över 50.

TARZANS HÄSTAR I VECKAN

10 Manuzio Hanover (V86-4)

Är bra i ordning och känns klart bättre än raden. Distansen är ny men han är stark i träning så det är inget som oroar, han borde vara med där framme. Skor, öppet huvudlag och USA-sulky.

5 Digital Performer (V86-6)

Bra i ordning för dagen och jag vill faktiskt utfärda en varning för honom. Han har visserligen vunnit V75 från dödens men får han bara rätt lopp, på rulle, tycker jag inte att han är borta här. Barfota fram, helstängt huvudlag och USA-sulky.

4 Zack’s Zoomer (V75-7)

Har det krånglat för genom att han fått göra för få starter i år. Nu är hästen på gång och han drog ett bra läge. Han kanske inte är redo för vinst redan på lördag men definitivt nästa gång. Barfota runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.

9 Milligan’s School (V75-7)

Hästen känns bra i jobben och formen är fortsatt hög. Vi fick ett bra läge men samtidigt lite svårt då vi är utlämnade åt konkurrenterna härifrån. Jag tvingas nog inse att hästen är bäst på medel och tycker han ska räknas med chans i ett bra lopp. Barfota runt om, öppet huvudlag och USA-sulky.