Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sedins nya liv – maraton och trav till morgonkaffet

HENRIK SEDIN MED ULVSÅS BRASSE Foto: Maria Holmén / TR BILD
Foto: BILDBYRÅN

Henrik Sedin har en makalös hockeykarriär bakom sig.

I dag ser tillvaron lite annorlunda ut med mer familjetid och fokus på en annan träningssatsning. 

Men något som kvarstår är det starka travintresset som han delar med brodern Daniel. 

– För oss har det alltid var det här med att ha en häst till start, det spelar ingen roll vad det är för lopp, säger 39-åringen. 

Från de unga åren som spelare i Modo till NHL och Vancouver Canucks. Travintresset har alltid följt med bröderna Sedin. Och det oavsett om det varit nästgårds på ”hemmabanan” Solänget eller via en dataskärm i ishallen.

I lite drygt tjugo års tid har Henrik Sedin ägt travhästar tillsammans med brodern Daniel. 

Deras hittills största framgång kom när Nahar satte nosen först i Elitloppet 2013 – det bara en vecka efter att de vunnit VM-guld med Tre Kronor. 

Idag ser tillvaron lite annorlunda ut. Inte bara stjärnhästen har lagt ”skorna på hyllan”. Även hockeybröderna har efter framgångar i såväl NHL som landslaget pensionerats från sina aktiva karriärer. 

Familjeaktiviteten på Solänget

Född i Örnsköldsvik beskriver Henrik Sedin att han alltid har känt någon som haft en koppling till travsporten. För honom och brorsan Daniel så var det via äldre lagkamrater i Modo som de köpte sin första travhäst. 

– Ett par lagkamrater hade en häst, Orbit Air, som sprang på V75. Sen gick vi ihop några i laget och köpte ett kallblod i den vevan som vi hade hos Robert Bergh. Sen droppade våra medspelare av till höger och vänster men jag och Danne fortsatte, säger han. 

Han har testat på att köra travhästar ett par gånger – men allra viktigast är ”Sedinmästerskapen” som körs varje sommar på Solänget. En årlig familjeangelägenhet. 

– Man får verkligen respekt för de som kör hästar och vilka krafter det är när man sitter bakom. Men sen har vi ju Sedinmästerskapen varje sommar också i Örnsköldsvik när vi kör ponnytrav, det är väldigt kul. 

”Skjutsar barn – i stort sett varje kväll”

Travintresset har hållit sig starkt – och så även samarbetet med tränaren Robert Bergh – som har stall i både Sundsvall och Göteborg. 

Vad har gjort att ni hållit i travintresset så länge tror du?

– Det främsta är väl att det blev ganska så framgångsrikt direkt med vårt första kallblod. Sen har Robert alltid varit toppen att ha och göra med, det har varit roligt att jobba med honom. 

Och visst finns det även lite hästinslag i vardagslivet. 

– Daniels dotter rider jättemycket här borta i Kanada och vi har hästar där vi bor här med. Min fru rider och våra pojkar har ridit mycket från och till men nu är det lite mycket med annat. 

Hur ser livet ut i dag för er efter spelarkarriären?

– Jag skjutsar barn, det är aktiviteter i stort sett varje kväll. Jag tar dem till skolan och sen brukar jag och Danne träffas och träna tillsammans. Sedan ska det göras mat till barnen och sen är det fotboll, träningar och tennis och allt möjligt på kvällarna. Man sitter i bilen i stort sett hela dagarna, säger han och skrattar. 

– Men det här är vad jag sett fram emot.  Det här med att kunna gå på skoluppvisningar och fotbollsmatcher. Vad de än gör så kan vi vara där och det har vi aldrig kunnat vara tidigare så det här är jättekul. 

Maratonsatsningen: ”Alltid gillat att springa”

Henrik och Daniels nya fokus har förutom utökad familjetid blivit löpning. De har alltid pratat om att de vill springa maraton – och nu ska de göra ett försök att springa under tre timmar. 

– Vi träffas och springer nästan varje dag. Danne har sprungit två maraton och jag har sprungit ett. Vi ska springa ett till i maj sen har vi ett halvmaraton nästa vecka. Vi springer mycket uppe i bergen här, i Vancouver är det mycket ”trailrunning”, så det blir även lite lopp uppe i bergen. 

Fungerar det lite som ett substitut efter den aktiva karriären?  

– Man måste ha något att hålla i gång med, sen vad det är för något spelar inte så stor roll. Men vi har alltid gillat att springa och även när vi höll på med hockey så sprang vi mycket jämfört med andra hockeyspelare. 

I den delen av Kanada som bröderna Sedin bor är travsporten inte särskilt stor. Men under brödernas tid i Vancouver Canucks så var det få som gick miste om deras travintresse. 

– Vi hade alltid på ATG-live nere i hallen när vi spelade så de flesta av våra lagkamrater vet vad trav är och har följt alla våra hästar i lopp. De har sett många galopper, säger han och skrattar. 

– Nu spelar Jacob Markström här i Canucks och han äger ju hästar hos Bergh också så det är mycket travsnack. 

Lördagsrutinen med V75

Henrik och Daniel Sedin är långt ifrån de enda hockeyprofilerna som fattat tycke för travet. 

Vad det beror på är svårt att sia om – men Henrik har sin teori: 

– Jag vet inte riktigt men det har nog mycket att göra med spänningen, jag tror att det är det främsta. För oss har det alltid var det här med att ha en häst till start, säger han och fortsätter:

– Det spelar ingen roll vad det är för lopp, det kan vara ett lopp med 15 000 kronor i förstapris på Solänget eller Elitloppet. Det är ändå samma förberedelser och samma nervositet. Att få läsa på inför loppen, kolla motståndare och titta i lopparkivet. Det är mycket av det som är spännande. 

De spelar även på V75 varje lördag – med blandad framgång. 

– Det har väl gått så där men det är jättekul. När man är här borta så vaknar man ju upp på lördagsmorgonen och då börjar V75 tjugo över sju. Då kan man äta frukost, ta morgonkaffet och titta på trav. 

Nahar med Robert Bergh längst ut i banan vinner Elitloppet 2013Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

”Inte många som varit bättre”

Största framgången som hästägare för bröderna Sedin var när Nahar vann Elitloppet på Solvalla 2013. Hästen hade vunnit i sin debut på kort distans veckan innan och direktkvalificerade sig genom den segern till storloppet. 

Stjärnhästen sprang in 13,3 miljoner kronor och stod för flera imponerande prestationer. Han utmärkte sig med sin otroliga kapacitet samtidigt som han kunde varva med svajigare prestationer. 

– Nahar är väl den som vi håller närmast hjärtat med tanke på vart han kommer ifrån och vilken utveckling han fick när han kom till Bergh. Han var en långlöpare egentligen men vann ändå Elitloppet. När han var som bäst så är det nog inte många som varit bättre än honom. 

Förutom Nahar har även bröderna skördat framgångar med exempelvis Ed You som vann bland annat Hugo Åbergs Memorial och UET Trotting Masters 2014. Och i maj förra året vann deras kallblodshingst Tangen Haap, tränad av Björn Karlsson, Elitkampen på Solvalla. 

SEDINS TRAVHÄSTAR

Vincent Horse köpte vi ifjol och han har utvecklats enormt sedan han kom till ”Bergharn” och varit tvåa på V75. Det känns kul.

Tangen Haap är väl den av våra som är bäst just nu och vann Elitkampen ifjol. Han börjar komma till åren nu så det kanske är sista åren nu som han kan tävla på riktigt hög nivå.
 

Digital Dominance är en treåring som vi köpte ifjol, ”Bergharn” tyckte att han såg lovande ut så vi slog till så får vi se hur det går där.

Frenchnorwegian ID, han gick till final i Sprintermästaren i somras vilket var jätteöverraskande. Han tror vi jättemycket på men han har haft lite problem med skador. Nu har han kastrerats och vi hoppas på en bra utveckling på honom.

Hulifaksen är ett treårigt kallblod som står hos Björn Karlsson nu som vi köpte för några månader sen som också ser bra ut. 

Det här med att leta upp nästa stjärnhäst är bland det roligaste de vet. 

– När Robert hör av sig och ger oss länken till vilken häst det är och man går in och tittar på arkivet och gamla lopp och hur hästen ser ut, det är nästan det vi älskar mest med travsporten, att scouta hästar. 

Han fortsätter: 

– Med Nahar var det faktiskt lite sjukt. Det var en häst som vi verkligen älskade innan ”Bergharn” hörde av sig och sa att vi kanske kunde köpa den. Det är en häst som vi hade följt väldigt länge och det var nästan en drömhäst för oss. Även fast han galopperade mycket så såg han så hemskt fin ut när han var på travbanan. Sen hörde Bergh av sig och då var det som det mest självklara köpet någonsin. 

– Även nu när vi köpte Frenchnorwegian. Han såg så otroligt fin ut på auktionsbilderna. Hur de ser ut har en väldigt stor påverkan på om vi köper dem eller inte. 

Många av deras nuvarande hästar har samma pappa – franska hingsten Love You – liksom deras tidigare stjärnor Nahar och Ed You. 

– Vi har haft hemskt mycket Love You-hästar genom åren, konstaterar han. 

Om karriären: ”Vi har fått ut det vi kan”

När de är hemma i Sverige på somrarna hälsar de alltid på sina hästar och besöker mer än gärna Solänget för att följa tävlingarna. 

– Det är en helt underbar sport och det finns inget bättre för oss på sommaren än att cykla eller ta bilen bort till Solänget. Bara att sitta där och ta med sig fika och kolla på trav. Det spelar ingen roll vad det är för hästar som springer, att sitta och ta det lugnt i solskenet där, det är det bästa. 

Konstrasterna kan knappast bli större till brödernas makalösa hockeykarriärer och ikoniska status i Vancouver Canucks. 

Det blev nio medaljer från OS- och VM-sammanhang och de tillhör de svenskar som gjort flest poäng i NHL:s historia.

– Man kan sluta med hockey och bara vara jättenöjd, det finns inget som man ångrar. Det tror jag gäller vad som helst, om man känner att man har lagt ned och gjort sitt yttersta, sen om man når framgångar eller inte. Men har man gjort sitt yttersta – då måste man vara nöjd. Det känns som att vi fått ut det vi kan av våra karriärer, då menar jag inte vinst eller förlust, utan mer att vi blivit så bra som vi kan bli. Vi har verkligen lagt ned mycket tid och varit seriösa. 

Men det blir inga kuskar av er nu?

– Vi trivs bra på läktaren, sen har vi alltid drömt om att kunna ha och träna en häst själv men det blir nog aldrig av. Det får vi nog bara drömma om tror jag. 

 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.

TRE FRÅGOR TILL HENRIK SEDIN

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

– Det är ju att få tillbaka publiken på läktarplats men hur man får det, det får någon annan svara på. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

 

– Det måste vara Elitloppet med Nahar.

Vilken häst har betytt mest för dig?

 

– Det får bli Nahar också.