Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scarlet Knight var den sista(?) publikmagneten

I dag är publiksiffrorna på trav extremt låga – förutom på de allra största dagarna. Snittpubliken på en svensk travbana låg i fjol på 1335 personer. 

Men det fanns en tid då köerna ringlade för att se de största stjärnorna.

– Trafiken stod helt still för att det var så många som ville se Scarlet Knight, säger Stefan Melander. 

År 2002 var det 6512 personer som tog sig till Sundbyholms travbana för att se Scarlet Knight vinna Fyraåringstestet.

– Jag kommer ihåg att den starten på Eskilstuna, det var köer ända ut till E18. Trafiken stod helt still för att det var så många som ville se honom. Det är den sista hästen med garanti där det verkligen kom mycket folk, säger Stefan Melander. 

Mindre publik i dag

Men publiken besöker inte längre travbanor på samma sätt. 

Och även om banorna kan dra publik till sina allra största tävlingsdagar, så krävs det allt oftare kringaktiviteter för att locka folk.  

SportExpressen minns tillbaka till tre hästar som berört den svenska travpubliken. 

År 1985 kom  drygt 10 000 personer till Rommetravet för att se Legolas, och satte ett publikrekord som står sig än i dag. 

”Den fula ankungen”

Travkusken Thomas Nilsson och hästen Legolas nådde utanför travets värld. Och på sin tid var han en större kändis i Sverige än alvprinsen Legolas från J.R.R. Tolkiens sagor.

– Det som gjorde honom så folkkär var att han var den ”fula ankungen” som presterade och bara vann och vann. När det var V65, som det var på den tiden. Då hade alla Legolas som spik och de fick alltid in den när han vann, säger Thomas Nilsson. 

Med 19 raka segrar tog Legolas sig till International Trot på Roosevelt Raceway i New York 1983. Där fick han för första gången se sig besegrad av Ideal du Gazeau. 

Och även minnet av Legolas skulle komma att bli något utöver det vanliga. 

Två stora stjärnor: Legolas och Carola Foto: www.stalltz.se

För segern i Åby Stora Pris, 1983, nominerades Legolas till Jerringpriset, och samma år vann han även ”Artistravets final” på Solvalla och poserade på segerbilden tillsammans med schlagerstjärnan Carola.  

– Medial var han alltså kolosalt stor. Vi har inte sett något i närheten av det även om vi har haft mycket bättre hästar. 

Liksom många andra stora kändisar på 80-talet fick Legolas många brev: 

– Ojojoj, tusentals! De kunde bara skriva Legolas och Mölndal så kom det fram, berättar Thomas Nilsson. 

”De börjar gråta”

Som femåring vann Järvsöfaks landskampen mot Norge i Östersund när han fick norske superhästen Bork Rigel på fall. 

Men det var bara en milstolpe i historien om Sveriges främsta kallblod. Även om Jan Olov Persson förstod att han hade en häst utöver det vanliga så tog det ett tag att förstå ”Faksens” storhet bland travpubliken.

Han minns särskilt en start. 

– Vi var ute och värmde, då började publiken applådera och då tittade jag bakåt på banan och tänkte ”vad är det för häst som kommer nu?”, säger han och fortsätter:

– Jag kollade men jag såg ingen. Sen kom jag nästa varv och då var det applåder igen och då förstod jag att det var honom som de applåderade åt. 

– Det var lite häftigt. Sen fortsatte det så alla år, han fick stående ovationer var än han kom. 

Måndagen den 28 december 2010 var 3 134 personer på plats för att se Järvsöfaks sista start. 

Men Järvsöfaks har fortsatt att beröra människor även efter karriären.

Järvsöfaks hälsar på publiken i samband med segerdefilering Foto: stalltz.se.Stefan Melander www.stalltz.se

– Efter karriären har han varit runt och stått på publikplats i en hästbil. Då har folk fått komma och hälsa på honom. Då ser man verkligen att han berör, jättemånga som har kommit fram och kramat om honom har börjat gråta, säger Jan Olov Persson. 

Under 2000-talet blev Stefan Melanders hingst Scarlet Knight nästa – och kanske den sista – stora kelgrisen inom travsporten. 

– Han kunde stå både här och där på tävlingsbanan. Han var helt cool och kunde gå från att precis ha slagit världsrekord under elitloppshelgen till att stå blixtstilla framför hela E-läktaren och ta emot alla applåderna, säger Stefan Melander. 

Vann Hambletonian

Melander köpte Scarlet Knight som ettåring i USA och tog hem honom till Sverige. Men som treåring återvände de till andra sidan Atlanten för att starta i ett av världens största lopp. 

Scarlet Knight möter sin fanclub under elitloppshelgen Foto: www.stalltz.se

– Jag har sett Hambletonian sen de invigdes på Meadowlands 1980. Jag har sett så många svenskar och amerikanska hästar som har bränt ut där.

– Det var nervöst inför försöket men han vann ju med trettio meter. Inför finalen, trots att det var en vecka emellan, så hade han ett sådant självförtroende. Han hade en sådan onormal styrka. Han var fantastisk. 

Men det skulle visa sig att han förutom att vara stark skulle charma in sig hos travpubliken med betydligt mjukare värden. 

Scarlet Knight gillade nämligen att gosa. 

Scarlet Knight efter segern i Sprintermästaren Foto: www.stalltz.se

Efter Sprintermästaren satt Stefan Melander på staketräcket och skrev autografer i folkhavet. I hans knä vilade Scarlet Knight med sitt huvud för att bli klappad av den stora publiken. 

– Han var helt unik, jag har hållit på med det här i snart femtio år och jag har aldrig sett en häst som varit så cool som han var, säger Stefan Melander. 

Storpublik en marsmåndag

Scarlet Knights talang gjorde att han ofta hamnade i vinnarcirkeln – och att han fick mycket gos. 

– Han bara tågade på och var ganska svår att få stopp på. Han var en helt fantastisk häst. Han är en sådan häst som bara kommer någon gång då och då om man säger så. 

Scarlet Knight myser med publiken Foto: www.stalltz.se

När han reste runt på landets travbanor blev det hysteri: 

– På Gävle fick de gå in och klappa honom på stallbacken, då blev folk vilda.  

När Scarlet Knight skulle göra sin årsdebut på Rommetravet, en måndagskväll i mars kom det storpublik. 

– När han startade där kom publiken för att titta på honom. Dessvärre spelar det nog ingen roll vad de heter nuförtiden... avslutar Stefan Melander. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!