Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Såret ser stort ut men det är det inte"

Mikko Aho. Foto: Kanal 75
Foto: Bild från SVT:s sändning

I dagarna granskar SVT Sport djurskyddet i svensk travsport. Ett fall som tas upp är en häst som tävlat med en sårskada 26 gånger.

Hästen det handlar om är Art on Line. Nu väljer hästen tränare Mikko Aho att ge sin syn på anklagelserna i "Sportspegeln":

– Hästen har aldrig haft ont, jag skulle inte starta honom om han haft ont, säger Mikko Aho.

I flera delar granskar SVT Sport djurskyddet i svensk travsport. I söndags togs ett fall upp med en häst som sägs ha tävlat skadad vid 26 tillfällen.

I inslaget medverkar Anders Bergqvist, som är banveterinär på Åbytravet:

– För min del är det ju självklart att hästar med öppna, blödande sår, inte är tävlingsmässiga.

– Vi pratar alltså augusti 2012 till 2014, så har hästen trots den här skadan tillåtits starta 26 gånger, säger Bergqvist i SVT.

I inslaget nämns inte hästens eller tränarens namn.

Men tränaren Mikko Aho väljer nu att berätta i SportExpressen om sin syn på kritiken kring hästen Art on Line. Aho har dömts till 1500 kronor i böter, samt avstängning, för att ha startat en häst som inte varit i tävlingsmässigt skick.

Skadan det pratas om på Art on Line är en sårskada strax under kotleden som fanns hos honom när han kom till sin tränare Mikko Aho.

”Gett honom tid för att det skulle läka”

– Det är ett missförstånd från första början. Det är bilden som visas i programmet som är problemet. Den är inte rättvis, såret ser stort och blödande ut på bilden men så är det inte, den är tagen vid ett tillfälle och inte representativ för hur det sett ut under hela perioden, säger han.

Förstår du att det ser illa ut?

– Ja, absolut. Om jag bara hade sett bilden och inte vetat något mer om fallet så hade inte jag heller tyckt att det var okej.

Mikkos dotter Iina Aho som är montéryttare och aktiv i travsporten flikar in.

– Vi hoppas att folk är kritiska till inslaget, var har Anders fått siffran 26 ifrån? Det är många som skrivit kommentarer som att vi är pengakåta djurplågare, och det tar på en. Så är det verkligen inte, vi värnar alltid om att hästen ska må bra, det är min kompis.

Per-Olof Rydén var redaktör för "Sportspegeln" i söndags. Han tycker att inslaget är balanserat:

– Vi har ju en person som är kritisk till att den här hästen fått starta, det är ju personen som driver reportaget. Sen är det två veterinärer som har tyckt att den här hästen var tävlingsbar. Sedan finns det även en överveterinär som förhåller sig lite neutral. Det är svårt att svara på den kritiken för min del.

Trots att flera veterinärer gett hästen friskintyg valde förbundet egen överdomstol att fastställa böterna. Därefter har hästen vid ett flertal tillfällen blivit struken av Åbys banveterinär Anders Bergqvist på grund av samma sårskada.

– Hästen har kollats upp av flera veterinärer och fått friskintyg. Det är svårt för mig att göra mer än få ett friskintyg och se till så att hästen mår bra, säger Mikko Aho.

– Och dessutom, när sårskadan kom på tal 2012 så lät vi hästen vila helt och håller i flera månader för att ge honom tid och att det skulle läka. Björn Sandgren var veterinären som anmärkte på skadan första gången, en tid därefter har han återigen tittat på hästen och då sagt att det var okej, fortsätter Aho.

”Har blivit hotad”

Har hästen haft ont av såret när han tävlat?

– Nej, aldrig. Jag skulle inte starta honom om han haft ont, och flera veterinärer säger att det inte har påverkat honom.

Hur mår du nu?

– Jag har inte sovit på hela natten, samma sak som hände för några år sedan när det uppmärksammades inom travet. Det tar lång tid innan man kommer över det här. Vi mår jättedåligt. En person jag inte känner ringde upp mig på söndagskvällen klockan 23.15 och hotade mig och var väldigt arg för att jag startat en häst 26 gånger med en skada. Men då förklarade jag hur det låg till och då ändrade han uppfattning och bad om ursäkt.

Får stöd – av landslagsveterinär

Jonas Tornell har tidigare varit landslagsveterinär för ridhästar och flitigt anlitad av travsportens aktiva. Han är en av veterinärerna som gett Art on Line ett friskintyg under den perioden då Anders Bergqvist menar på att hästen startat skadad.

– När jag kollade på honom, den femte mars 2014, var det inget man skulle säga var olämpligt för tävling. Såret var inte öppet, och det var ärrvävnad som vi diskuterade hur man skulle skydda på bästa sätt. Jag tog också en röntgenbild i det området för att de hur djupt ärret gick och om det fanns något som irriterade såret, men det fanns det inte, säger han och fortsätter:

– Såret sitter olyckligt på insidan under kotleden vilket gör att han kan slå på sig lite.

Vad innebär ”slå på sig”?

– Man kan säga att det är en kontakt mellan fram- och bakbenen i hög fart.

Är det allvarligt problem?

– Nej, framför allt eftersom det finns anpassade skydd för sådant. Och om det inte är skyddat så är det inget som gör att hästen galopperar eller får ont, det är som att man själv skulle slå foten på benet när man springer vid en snabb sidledsförflyttning.

”Ingen djurskyddshistoria då”

Hur vanliga är sårskador inom travet?

– Det förekommer, främst när de slår på sig lite, därför har man skydd för sådant.

När du tittade på hästen ansåg du alltså att den inte hade ont av såret och var i startmässigt skick?

– Ja, bara man skyddar det. Det kan ha sett värre ut i början, men vid den tidpunkten var han inte öm eller besvärad av det. Det var ingen djurskyddshistoria då, eller hur man ska säga. Ungefär som att vi människor har ett litet skavsår.

På lördag startar Art on Line inom V75 och det är hans 87:e start i karriären.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!