Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sänkte stjärnorna – Elitloppet nästa?

Foto: Maria Holmén / TR Media

Vintermeetinget på Vincennes blev inte vad man hoppats.

På söndagen fick Etonnant äntligen visa sitt kunnande då han sänkte storfavoriten Vivid Wise As utvändigt i Criterium de Vitesse.

– Hästen visade precis det jag ville se i dag. Det här är en väldigt stor seger. Nu siktar vi mot att komma och starta i Sverige, hälsade tränaren Richard Westerink.

Han besegrade Face Time Bourbon i uppladdningen och var favorit inför Prix d’Amerique.

Men när det gällde som mest hade inte Etonnant sin bästa dag.

På söndagen fick Richard Westerinks ånglok visa att den enorma kapaciteten även räcker för att krossa världseliten över sprinterdistans.

Goda nyheter för alla som önskar ett klassiskt franskt styrkefenomen i Elitloppet.

– Vilket lopp han gör Etonnant! Löpskallen när det drar ihop sig över upploppet, det är en våldsamt bra häst. Det känns väldigt bra i kroppen just nu. Det är en sådan typ av häst som kan göra Elitloppet till något extra. En som bara kan gå fram utvändigt och sätta upp farten, utbrast elitloppsgeneral Anders Malmrot som givetvis tog chansen när det åter är möjligt att scouta hästar på plats.

Tog en ”fuskstart”

På förhand var Westerinks stora orosmoln startmomentet.

Etonnant galopperade bakom bilen i fjolårets upplaga och gjorde detsamma i Prix de France för en dryg månad sedan.

Med det i bakhuvudet valde körande Anthony Barrier ett ovanligt och med svenska regler förbjudet sätt då han aldrig körde upp bakom vingen utan lät sin häst starta för sig själv en bra bit bakom övriga framspårshästar.

Det ledde till önskat resultat i det att Etonnant höll sig i trav och sedermera kunde placeras som fjärde häst i andraspår.

Men där behövde han inte sitta länge. Kilometern från mål kom anfallsordern som innebar att man åkte fram utvändigt om ledande storfavoriten Vivid Wise As, som behändigt körts till ledningen av Matthieu Abrivard.

Massagen började omgående.

Vivid Wise As har gjort sig känd som ”Rivierans guldgosse” och var obesegrad i fem starter på Cagnes-sur-Mer inklusive två raka i Grand Criterium de Vitesse.

Med färsk seger i Prix de France var favoritskapet givet, men nu fick han möta sin överman.

Siktar mot Sverige

De sista 50 meterna av det evighetslånga upploppet stod det nämligen klart att Etonnant var den starkare och tuffare den här dagen.

Och en lycklig Richard Westerink kunde kliva upp på segerpodiet i Frankrikes största sprinterlopp för femte gången, efter fyra tidigare triumfer med Etonnants far Timoko.

– Att vinna det här loppet är lika stort varje gång. Hästen visade precis det jag ville se i dag. Han tävlade med ett nytt bett och var mycket mer hanterbar. Vi hade bestämt oss för att ta det lugnt från start, sedan visste jag att han var redo för en riktigt bra prestation. Han tål att gå i fyra kilometer så måste han gå i andra- och tredjespår över 1 600 meter är det inga problem. Jag är väldigt nöjd med vad han gjorde, förklarade Westerink som tidigare vunnit Elitloppet två gånger med Timoko och verkar sugen på ett nytt försök.

– Nu siktar vi mot att komma och starta i Sverige, summerade Westerink om hästen som givetvis är högvilt i alla storlopp under säsongen.

Snyggt avslut för Billie de Montfort

Det lär även Vivid Wise As vara, även om han precis som i Elitloppet i fjol fick se sig passerad sista biten.

Billie de Montfort kommer däremot inte att tävla i Sverige, eller någon annanstans. Det elvaåriga järnstoet avslutade sin makalösa karriär med en mersmakande tredjeplats där hon som vanligt blixtrade till spets och satt klistrad i rygg som trea.

Fjärdepriset gick till svenskfödde exporten Alcoy som höll storstilat i tredjespår medan regerande Paralympiatravsvinnaren Delia du Pommereux gick fort över mål som femma.

Forne elitloppsvinnaren Cokstile såg däremot inte ut att ha något sparat efter invändig resa som sexa.

Segertiden för Etonnant blev 1.09,9/1 609 meter autostart och belöningen nästan en miljon kronor.

Robin Johansson, Kanal 75