Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säljer klassiska gården: ”Saknar nära och kära”

Per Linderoth gård är till salu för knappt fem miljoner kronorFoto: Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Maria Holmén / Trav & Galoppronden

Bergsåkertränaren Per Linderoth, 39, säljer sin klassiska travgård och flyttar hem till Östersund. 

– Någonstans efter vägen missar man delar i livet som kanske är viktigare än jobbet, säger han.  

För tolv år sedan flyttade Per Linderoth till Sundsvall för att satsa fullt ut på en karriär som travtränare. 

Östersundsonen köpte Åke Svanstedts ikoniska gård i Matfors, och har sedan dess firat fina framgångar som Bergsåkertränare. 

Nu väljer 39-åringen att sälja den klassiska travanläggningen och flytta hem. 

Anledningen: Han har hemlängtan. 

– Jag har kommit till den punkten i livet att jag saknar mina nära och kära. Någonstans efter vägen missar man delar i livet som kanske är viktigare än jobbet. Jag kommer naturligtvis fortsätta vara tränare och kusk, men förhoppningsvis kommer jag nu ha tid att gå på både födelsedagskalas, bröllop, begravningar och middagar med mina föräldrar mitt i veckan. Något jag prioriterat bort under de tolv sista åren, säger Per Linderoth. 

Det var inget svårt beslut alls? 

– Nej, och det är heller inte något förhastat beslut. Det är genomtänkt. Var sak har sin tid. Jag har haft bra år här, men jag har tränat 45 hästar och kört 600-700 lopp per år samtidigt som alla som har gård vet vilket jobb det är att sköta om den. Jag känner att jag inte orkar hålla det tempo i fem år till. 

”Det är klassisk travmark” 

Tror du gården kommer bli lättsåld? 

– Jag har inget bra svar på det, men jag tycker det är en jättebra och funktionsduglig gård. Den som flyttar in här har allt serverat. Det är inget som behövs göras. Man får ett skapligt boende med bra vägar och stallar. Sedan får det ta den tid det tar. Snön kommer skottas under gården ändå. Jag hoppas den blir såld, men det måste inte bli i år. Det räknar jag inte med. 

– Strategiskt ligger den vettigt till. Åke Svanstedt är på en egen nivå vart man än håller till, och för mig har det ändå fungerat. Jag har inte varit i närheten av hans framgångar, men det är ingen. Det är klassisk mark i alla fall. 

Underlättar gårdens historia vid försäljning? 

– Även en medelmåtta som jag har haft okej resultat på gården, vilket bevisar att det bara är att köra i gång. 

”Vill hitta tillbaka till den glädjen”

Per Linderoth stall har kört in flera miljoner kronor varje år de senaste åren, och passerade nyligen fem miljoner kronor inkörda det här året. 

Nu ser han fram emot att kunna fokusera fullt ut på hästarna. 

– Det har varit så mycket runtomkring. Jag skulle hellre sko i en och en halv timme än att sitta i traktorn. Nu kommer jag kunna gå direkt in till stallet och börja jobba där. Det ser jag verkligen fram emot. Jag började med travet för att jag ville hålla på med hästarna, men den tiden har blivit lite begränsad. Nu blir det back to Basic igen. Att kunna åka till stallet varje morgon. 

Det blir en cirkelslutning? 

– Jag tänkte på det så sent som i går, när jag körde ett treårigt kallblod i Gävle. Hästen var så perfekt. Det var det här som gjorde att jag fastnade för det. Nu var det inget minus att hästen vann, men hade han blivit fyra hade jag känt samma sak. Jag vill hitta tillbaka till den glädjen jag kände då.