Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Säkerheten måste tas på större allvar"

Det är små marginaler inom travet.

Därför är jag förvånad över att säkerheten inte tas på större allvar.

Inom vår sport sker det olyckor varje månad. En del gånger ser det riktigt otäckt ut. Marginalerna är små och det är stora, levande djur vi arbetar med.

Djur som kan sätta i gång och sparka om de känner sig trängda.

Säkerhetsvästen vi fick för sex-sju år sedan har säkerligen räddat många aktiva från värre skador, men spark i huvudet är svårare att värja sig från.

Jag har tidigare tagit upp att jag skulle vilja se någon form av variant av den amerikanska fotbollshjälmen, med galler framför kindbenen och hakan.

Det skulle nog rädda mycket när det extrema händer.

En liten olycka räcker

Det byggs ofta om på våra banor runtom i landet men det görs inte med något större säkerhetstänk. I andra sporter där farten är hög brukar man madrassera stolpar och liknande så att de aktiva kan landa tryggare om olyckan skulle vara framme.

Men inte inom travet. Här bygger vi nya belysningsanläggningar alldeles intill banan. Det räcker med en liten olycka för att man ska sitta fast i en stolpe en sekund senare. Ska det verkligen vara på det viset?

Vi är några tränare som drivit de här frågorna och jag tror också att Erik Adielsson, som är på väg in i ST:s styrelse, är ett perfekt namn för den här typen av frågor. Det är inget jag diskuterat med honom, men för mig känns han som rätt man för uppgiften.

* * *

Mina tankar om morgondagens V75-omgång:

V75-1: Klart bästa hästen är 12 Stronghold, men det känns som stor galopprisk. 9 Bouncing Ball O.O. var bra i senaste starten och kan vara en rysare. Min förstahäst i loppet.

V75-2: Jämnt lopp. Jag ger tipset till 1 Tumble Dryer som har bra förutsättningar.

V75-3: Här tror jag att 3 Next To None Sib är ett bra spikförslag. Det känns som att det är en bra chans på ledningen runtom.

V75-4: 1 Topgear har gjort ett fint intryck på mig. Han har alla förutsättningar för att kunna vinna det här V75-loppet.

V75-5: Jag gillar inte att tippa hästar som varit borta en längre tid men jag ger ändå mitt tips till 12 Angel Rain som besitter den högsta kapaciteten i loppet. Första motbudet i mina ögon är 1 M.T.Klara.

V75-6: Här tippar jag 4 B.B.S.Sugarlight som borde få överta ledningen efter ett tag. Jag är väldigt nöjd med 1 Global Money och han ska med på kupongen om man garderar.

V75-7: Här tippar jag mig själv med 1 Picasso Sama. 5 Scampi är ett garderingsbud om man inte vill spika.