”Såg kritiskt ut för några år sedan...”

Foto: JK / KANAL 75 AB
Foto: JK / KANAL 75 AB
Foto: JK / KANAL 75 AB

På midsommarafton är det tävlingar på Hagmyren och som vanligt kommer kallblodslegenden Järvsöfaks att vara på plats. 

– Det kommer det en massa folk som ger honom morötter och vill ta bilder både på och tillsammans med honom, säger Jan-Olov Persson.  

När Hagmyren på midsommarafton arrangerar tävlingar så är så klart banans hedershäst Järvsöfaks där. Kallblodslegenden brukar besöka banan just den här dagen, han står i sin hästlastbil på publikplats och där får besökarna möjlighet att hälsa på honom. 

Men han är även där för att bevaka de två ponnyloppen som körs i hans ära. Dessutom delas Järvsöfaks -stipendiet ut. 

– Stipendiet har delats ut i sex år och är på tjugotusen kronor. Det går till en kallblodsintresserad ungdom lokalt i Hudiksvall, berättar Jan-Olov Persson. 

”Vill ta bilder”

Vad gör han om dagarna nu?  

– Han går som vanligt i sin hage och bor i sin box. Det kommer det en massa folk som ger honom morötter och vill ta bilder både på och tillsammans med honom. 

Är det extra mycket besök under sommaren?  

– Ja, absolut. Då är det många som tittar förbi då. 

För några år sedan var Järvsöfaks illa däran, men kallblodskungen har lyckligtvis repat sig. 

– Han mår ganska så bra i dag, han har lite krångel med sin höft men annars är han pigg och glad. 

Det är nio år sedan hästen la tävlingsskorna efter en makalös karriär som gjorde att han förevigt kommer att finnas i historieböckerna. Jan-Olov Persson är tacksam över att få några ytterligare år tillsammans med "Faksen". 

Fyller år i helgen

– Det känns bra, Järvsöfaks har bidragit till att jag har ett bra liv i dag. Det såg kritiskt ut för några år sedan, men nu har det gått ganska bra. Men det är klart, han blir äldre,  på lördag fyller han tjugofyra år. 

När det var som sämst med Järvsöfaks, var Persson så säker på att det var över att han till och med beställde en gravsten. Han har stenen kvar - men slutet är inte daterat. 

– Jag har inte bestämt det sista ännu, men när tiden är kommen så är tanken att jag ska sedan ska sänka ner urnan här hemma.